Přeskočit na obsah

VÝZKUM VE ZDRAVOTNICKÝCH SLUŽBÁCH

Výsledky a kvalita léčby

Analýza twitterových konverzací mezi lékaři na téma zhoubných nádorů v roce 2013

Brian Bowers Reid, Kayla Nicole Rodriguez, Michael A. Thompson, Greg Dean Matthews

W2O Group, San Francisco, CA; Aurora Research Institute, Aurora Health Care, Milwaukee, WI

Východiska: Zatímco již bylo doloženo rozšířené a rostoucí používání sociálních médií uživateli v kontextu zdravotní péče, byla podstatně menší pozornost věnována využívání sociálních médií lékaři. Dostupné analýzy konverzací lékařů na Twitteru se zabývaly zejména databázemi, které byly z časového i tematického hlediska omezené. Naším cílem bylo rozšířit analýzu údajů Social Oncology Project (údaje u roku 2012, www.wcgworld.com/mdigitallife).

Metody: S využitím soukromé twitterové databáze přístupné lékařům, která umožňuje přiřazení individuálních twitterových účtů k Identifikační databázi poskytovatelů (National Provider Identifier, NPI) a k souvisejícím informacím (MDigitalLife, W2O Group), jsme prozkoumali tweety vytvořené v průběhu kalendářního roku 2013 všemi 12 355 ověřenými lékaři v USA, se zaměřením na celkové zmínky klíčových slov souvisejících se zhoubným nádorem, ale také na klíčová slova související s pěti nejčastějšími maligními příčinami úmrtí (plíce, tlusté střevo, prs, pankreas, prostata) a pěti zhoubnými nádory s nejvyšší incidencí (prostata, prs, plíce, tlusté střevo, melanom).

Výsledky: V této databázi bylo nalezeno 82 383 tweetů souvisejících se zhoubnými nádory od 4 155 různých amerických lékařů. V průběhu roku 2013 se počet těchto tweetů zvýšil přibližně o 20 % a nejvyšší počet tweetů byl zaznamenán v květnu a v červnu, v období Výročního zasedání American Society for Clinical Oncology (ASCO) v roce 2013 (#ASCO13), ale také v říjnu, v době Měsíce povědomí o karcinomu prsu (Breast Cancer Awareness Month). Tweety o karcinomu prsu tvořily více než 26 % všech tweetů souvisejících se zhoubnými nádory, následovány karcinomem prostaty (10 %) a karcinomem plic (8 %). Celkem 23 % všech tweetů vytvořili onkologové, následováni onkochirurgy (13 %), internisty (8 %) a praktickými lékaři (6 %).

Závěry: Postupně se zvyšuje počet twitterových konverzací na téma zhoubných nádorů vedených lékaři. Celkově je možno říci, že konkrétní události, k nimž patří lékařské konference a tzv. měsíce povědomí, zpravidla podněcují rostoucí počet konverzací lékařů o onkologických tématech. Výsledky analýzy ukazují jasné rozdíly mezi typy zhoubných nádorů, o nichž se na Twitteru nejčastěji diskutuje; budoucí výzkum by se měl soustředit na hlubší poznání vlivu demografických charakteristik a zátěže nemocí na online konverzace.

Zdroj: Journal of Clinical Oncology

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…