Přeskočit na obsah

V Kladně vznikne nové centrum záchranné služby

V Kladně bude 19. května otevřena nová budova územního střediska středočeské záchranné služby. Celkové stavební náklady dosáhly 66 milionů korun, z toho 60 milionů korun investoval Středočeský kraj a zbytek uhradila ze svých prostředků záchranná služba. Stavět se začalo před necelým rokem, informoval ČTK mluvčí středočeského krajského úřadu Martin Kupka.

"Oblast zdravotnictví patří k našim prioritám. Dlouhodobě se snažíme budovat moderní a vysoce kvalitní záchrannou službu, která je prvním klíčovým článkem při záchraně lidského zdraví," uvedl středočeský hejtman Petr Bendl. Dodal, že kraj každoročně uvolňuje ze svého rozpočtu pro záchrannou službu jednu z nejvýznamnějších finančních částek.

V nové budově záchranné služby je ředitelství územního střediska, stanoviště kladenské záchranné služby včetně osmi garáží a zdravotnické operační středisko. Mezi hlavní výhody nové budovy patří soustředění všech řídících procesů do jednoho místa. To umožňuje především operativnější a rychlejší zásahy a lepší komunikaci personálu.

"Původní kladenské stanoviště patřilo mezi nejstarší v kraji, kde posádky sídlily v nepřijatelných podmínkách. Zdravotnické operační středisko umístěné v nové budově se tak může stát hlavním krajským dispečinkem," řekl ředitel středočeské záchranné služby Robert Zelenák.

Připomněl, že v posledních letech se také vybudovala nová stanoviště záchranářů v Lysé nad Labem, Kolíně, Jesenici u Prahy a v Krásné Hoře. Každoročně se daří také obnovovat vozový park. Například od začátku roku získala záchranná služba od Středočeského kraje 17 nových sanitek.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené