Přeskočit na obsah

Od srpna bude těžší dostat lázeňskou léčbu na pojišťovnu

Od srpna bude pro lidi těžší dostat lázeňskou léčbu na pojišťovnu. Nyní dávají zdravotní pojišťovny na tuto péči ročně kolem tří miliard korun. Je to asi desetina peněz, které spotřebuje za rok české zdravotnictví.

Omezením indikací mají výdaje pojišťoven klesnout o půl až tři čtvrtě miliardy korun ročně. Informaci Blesku.cz o chystané vyhlášce potvrdil ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

"Vyhlášku dáme příští týden do připomínkového řízení. Chtěli bychom, aby byla účinná od srpna," řekl mluvčí s tím, že ve vyhlášce ještě mohou nastat drobné změny.

Ročně se v lázních léčí přes 120.000 lidí, pojišťovny jim buď hradí péči komplexní, tedy léčbu i pobyt, nebo příspěvkovou, tedy jen léčbu. Pobyt si lidé platí sami. Podle odborníků jezdí do lázní řada pacientů zbytečně. Lékaři jim předepisují lázně podle 15 let starého předpisu, za tu dobu se ale medicína změnila.

Podle některých expertů se výrazně rozšířilo spektrum léků a operačních výkonů, které jsou k pacientům šetrnější a umožňují omezit lázeňskou péči.

Ministerstvo podle mluvčího počítá s tím, že komplexní péče zůstane u stavů po vážných úrazech, operacích a léčbě vážných onemocnění. Naopak nebude už na pobyty, při nichž se dospělí diabetici nebo kardiaci učili zdravému životnímu stylu. Budou se to učit už jen ambulantně. Veškerá péče zůstane nadále plně hrazena z pojištění jen dětem.

Zkrátí se délka pobytu při komplexní léčbě z nynějších čtyř na tři týdny, u dětských pacientů zůstanou čtyři týdny. Opakovaná lázeňská péče má podle návrhu trvat dva či tři týdny. U vybraných diagnóz bude schválení pobytu podmíněno třeba snížením hmotnosti, abstinencí či nekouřením.

Pro pacienty, kterým napíše lékař lázně už teď podle dosavadních pravidel, ale jet by měli až na podzim, kdy už budou pravidla nová, se bude péče poskytovat ve variantě pro pacienty výhodnější, uvádí návrh vyhlášky.

 

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené