Přeskočit na obsah

ICRC v Brně má první pacienty převzít ještě letos

Experti z Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) by prvním pacientům v Brně mohli začít pomáhat v jejich léčbě ještě letos. První část budovy ICRC má být v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny hotová v říjnu, v následujících měsících se budou provozy rozbíhat.

Ambicí lékařů je poskytnout nemocným péči na stejné úrovni, jakou mají pacienti prestižní americké kliniky Mayo, řekl v pátek novinářům šéf ICRC Tomáš Kára.

Ředitel svatoanenské nemocnice Petr Koška dodal, že ICRC zásadně změní celou svatou Annu. Podle Káry začala jednání, aby se svatá Anna stala prvním medicínských pracovištěm mimo USA, které by s Mayo zahájilo spolupráci v klinické medicíně.

Možnosti ilustroval na příkladu umělého srdce, které lékaři v Brně implantují několika pacientům za rok. Extrémně drahá operace může čekatelům na transplantaci zachránit život, ale také přinést nečekané komplikace.

Američtí lékaři provedou podobných operací desítky za rok a mají větší zkušenosti. Disponují také rozsáhlejší databází pacientů, což jim umožňuje lépe rozlišit, pro koho je operace vhodná, řekl Kára.

Výzkumy v ICRC mají v budoucnu zlepšit léčbu lidí se selhávajícím srdcem. "Abychom mohli pomoci pacientům, pro které se nedostává orgán, nebo by se ho nemuseli dočkat," uvedl Kára.

Experti budou také vyvíjet nové stenty, umělé srdeční chlopně s delší životností a postupy pro léčbu srdečních arytmií. "Doufám, že poznatky budeme moci použít i při léčbě epilepsie a cévních mozkových příhod," řekl Kára.

Nové metody by podle něj ale měly pomoci i lidem s Parkinsonovou chorobou a roztroušenou sklerózou. "Všichni víte, jak tato nemoc je zákeřná, jak moc jí pacienti trpí a jak málo jim dnešní medicína dokáže nabídnout," dodal Kára.

Lékaři ale chtějí odhalit i nové rizikové faktory, které mohou vést ke vzniku nemocí srdce a cév. "Abychom dokázali oddálit jejich nástup," řekl lékař.

Objekt ICRC začali stavbaři ve svatoanenském areálu budovat předloni, výstavba a vybavování všech nových prostor má skončit na konci roku 2013. Náklady na vznik centra se blíží pěti miliardám korun, zhruba 2,4 miliardy korun získali autoři projektu z Evropské unie.

 

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené