Přeskočit na obsah

Prodloužený QT interval a torsades de pointes způsobené citalopramem

Pětičlenný tým amerických kardiologů z Nebrasky (v čele A. Deshmukh, pracoviště The Cardiac Center of Creighton University, Omaha) nečekaně zjistil prodloužený QT interval a torsades de pointes po antidepresivu citalopram. Tuto překvapivou informaci v článku autorů publikoval lékařský časopis Texas Heart Institute Journal ve svém únorovém čísle.

Citalopram je selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu s příznivým, bezpečným kardiovaskulárním profilem. Předepisují jej dnes ve velkém nejen psychiatři, ale i neurologové a praktici. O prodloužení QT intervalu a srdečních arytmiích ve spojitosti s užíváním citalopramu nebylo dříve referováno kromě výskytu předávkování, patologických hodnot elektrolytů či selhání ledvin nebo jater.

Autoři referují o případu 40leté ženy s depresí, u které se objevily prodloužený QT interval a torsades de pointes po zahájení léčby citalopramem v terapeutických dávkách. Po přerušení této léčby došlo k úpravě QT intervalu.

Autoři logicky doporučují, aby klinici pátrali v rodinné anamnéze po náhlých úmrtích a provedli ještě před předepsáním citalopramu EKG vyšetření. Také doporučují rutinní provádění EKG vyšetření během léčby citalopramem a aby se pacienti se syndromem dlouhého QT intervalu vyhnuli braní citalopramu.

 

Medical Tribune     jv

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…