Přeskočit na obsah

Dokážou piráti změnit systém?

V Německu výrazně uspěla Pirátská strana. Není divu – piráti v televizi ZDF vystupují s hezkými šátky a šálami a vypadají rozumně, čistě a kultivovaně; na první pohled skoro až nepirátsky.

Pirát je především hezký symbol. Pirátské myšlenky a názory ale také dobře popisují stav, do jakého se evropská společnost dostala, a navrhují i rozumná řešení. Náš život je nadměrně komplikovaný, znepříjemňují ho zejména složité zákony a vyhlášky, které pak žijí vlastním životem. Přibývá mnoho úřednických míst, jež pak už nikdo nedokáže rušit. Úřady a instituce se vymykají kontrole a chovají se skoro jako živé lidské bytosti. Rozhodují o našich osudech i každodenním životě.

Anonymní věty jako „Strana rozhodla“ jsme znali z minulého režimu. Dnes se běžně vyskytují titulky jako „Evropa rozhodla“. Evropa asi bude nějaká chytrá osoba, když dokáže tak moudře rozhodovat. Ve skutečnosti se Evropská unie stává symbolem absolutní byrokracie, ale ani naše úřady včetně těch zdravotnických nejsou o mnoho pozadu. I ministři zdravotnictví u nás opakovaně chystali legislativní smršť, která měla změnit zdravotnictví a ve skutečnosti ho čím dál více komplikuje, a to přestože je hladké fungování zdravotnictví snadno definovatelné třeba jedním dobře napsaným zákonem.

Není divu, že se proti stavu naší i evropské společnosti bouří zejména mladí lidé. Německá pirátská strana je víceméně strana liberální. Je logické, že k těmto myšlenkám strhává mladé především myšlenka volného toku informací, svobodného internetu a informační společnosti. Veřejná informovanost je skutečně schopna zlikvidovat úřednická místa či zlikvidovat zbytečné zákony a vyhlášky, a tím fungování společnosti mimo jiné výrazně zlevnit. Liberální strany získávaly v minulosti na Západě ve volbách maximálně kolem 10 % hlasů. U nás po roce 1989 bohužel zcela propadly a teď je možná pirátství schopné tuto situaci změnit.

Česká situace je paradoxní. Liberální názvosloví si přivlastnila nová strana paní Peakové, ač s liberalismem nemá naprosto nic společného, a to ani svým chováním, ani svým programem. I když nikdo nemůže za názory svých rodičů, komentáře matky paní poslankyně v Lidových novinách, jimiž hodnotí české školství, lze možná označit až za antiliberální. Liberální strana určitě nemůže proti korupci bojovat vyhláškami a zákony, což si kupodivu dobře uvědomují čeští Piráti, kteří mají na svých internetových stránkách dobře popsáno, jak právě otevřená společnost s všeobecně dostupnými informacemi povede k likvidaci korupce. To je pro české prostředí opravdu asi jediné možné řešení. Kauz ozvučovaných státních úřadů, čističek a zámků typu Buštěhradu jsou tisíce, a to nemůže zvládnout žádné soudnictví ani policie. Za tím je třeba udělat tlustou čáru a začít se společností novou, kde se už tak snadno obohacovat nepůjde.

Stejně tak zdravotnictví může udělat tlustou čáru za desítkami atestačních oborů, akreditačních a lékových komisí a předpisů upřesňujících, zda si pacient má či nemá do nemocnice vzít kartáček na zuby, zda má podepsat informovaný souhlas, aby ho lékař mohl oslovit nebo podrbat, předpisů, jak si má lékař mýt ruce či kolik může odsloužit služeb. Do zdravotnictví by měli vtrhnout pořádní Piráti, a nejen u nás. Je škoda, že ti čeští Piráti jsou zatím tak zdravotnicky naivní a doporučují na svých stránkách www.pirati.cz jen bojovat proti monopolu farmaceutických firem a více využívat bylin. Takové pirátství by asi našim pacientům zatím moc nepomohlo, ale kdoví, co z pirátství ještě vyroste. Je však jistá naděje, že by to mohlo být rozhodně rozumnější, než co u nás vyrůstalo dosud.

 

Medical Tribune     Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené