Přeskočit na obsah

Vláda přes dluhy pojišťoven nezvýší platby za státní pojištěnce

Vláda chce řešit situaci okolo zadlužení zdravotních pojišťoven, uvedl ve středu premiér Petr Nečas (ODS). Zdravotní pojišťovny se loni poprvé dostaly do ztráty celkem přes pět miliard korun a letos čekají podobný vývoj. Jednoznačně však platí, že vláda nenavýší příspěvek za státní pojištěnce, prohlásil předseda vlády.

Nečas také zdůraznil, že vláda se situací celého systému zdravotních pojišťoven bude muset začít urychleně zabývat a hledat opatření. Premiér zmínil nutnost větší efektivity vynakládání prostředků tak, aby deficit přestal růst a pokud možno se naopak začal zmenšovat.

Podle zprávy, kterou dnes vláda projednala, byly loni poprvé od roku 2008 všechny pojišťovny v minusu. Celkové příjmy systému meziročně stouply o 2,2 procenta na 220,391 miliardy, celkové výdaje o 1,4 procenta na 225,547 miliardy. Výdaje na zdravotní péči byly 217,653 miliardy a meziročně narostly o 1,5 procenta.

"Mne to samozřejmě znepokojuje, jakkoliv se zatím jedná o řády miliard, nikoliv desítek miliard," uvedl předseda vlády a připomněl, že zdravotní pojištění je součástí veřejných financí. Deficit v pojištění se tak přenáší do celkového schodku.

Vláda dnes uložila ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09), aby kabinet do konce měsíce informoval o vývoji účtů zdravotních pojišťoven za první pololetí letošního roku.

Nečas připustil, že zvýšení přípěvků na státní pojištěnce by rychle a jednoduše deficit zdravotních pojišťoven smazalo, ale znamenalo by větší zatížení pro státní rozpočet.

K 31. prosinci zajišťovalo služby osm zdravotních pojišťoven pro 10,403.553 pojištěnců. V průměru za 6,07 milionu lidí hradil pojistné stát, při měsíční platbě 723 korun to za rok bylo 52,717 miliardy korun.

 

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené