Přeskočit na obsah

Kdo letos obdržel státní vyznamenání

Za zásluhy

Nižší státní vyznamenání České republiky, jež se uděluje osobám, které se zasloužily o stát nebo územní samosprávný celek. Dělí se do tří stupňů, kterým odpovídá materiál a počet fialových pruhů na stužce. Vznikla v roce 1990.



MUDr. Vladimír Koza in memoriam (1954 až 2012)

za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství Vladimír Koza byl uznávaný hematolog a odborník na transplantaci kostní dřeně. Od roku 1979 působil ve Fakultní nemocnici Plzeň, kde na počátku devadesátých let zahájil program transplantací a založil Český národní registr dárců kostní dřeně (eviduje na 40 000 dobrovolných dárců). Jeho práce pomohla vytvořit medicínské pracoviště světové úrovně a program, díky nimž se podařilo zachránit mnoho životů. Zemřel letos ve věku nedožitých 58 let. Vyznamenání přebrala jeho dcera.



Prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc. (1951)

za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství Profesor Jiří Raboch je vynikající český psychiatr, přednosta Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK v Praze. Od roku 1996 je předsedou České psychiatrické společnosti a čestným členem Světové psychiatrické společnosti. Je autorem více než 500 vědeckých prací ve svém oboru, zasloužilým pedagogem a držitelem řady odborných ocenění. Významně se angažuje v mezinárodní vědecké spolupráci.



Prof. MUDr. Ladislav Bařinka, DrSc. (1927)

za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství Profesor Ladislav Bařinka je přední český plastický a rekonstrukční chirurg. Je autorem řady nových chirurgických metod, operačních postupů a patentů. Vedle Brna, kde dlouhá léta vedl Kliniku plastické chirurgie ve FN u sv. Anny, působil i v USA, Velké Británii, Rakousku a Sýrii. Je autorem rozsáhlého vědeckého díla a zasloužilým pedagogem, který vychoval tři generace plastických chirurgů. Letos se dožil 85 let.

Vynikající odborník získal lékařské vzdělání na Masarykově univerzitě v Brně. V jihomoravské metropoli získal i ostruhy v oboru plastické chirurgie. Poté, co byl jmenován přednostou kliniky plastické chirurgie, se věnoval novým postupům při léčení lymfedémů, replantacím, rozštěpům u dětí a novým chirurgickým postupům při úrazech a chorobách z oboru plastické a rekonstrukční chirurgie.
Je autorem řady nových chirurgických metod, postupů a patentů. Jeho publikační činnost čítá více než stovku vědeckých prací, které byly přeloženy a vydány v německém i anglickém jazyce.






Medaile Za hrdinství

Nižší státní vyznamenání, uděluje se za hrdinství v boji a pro vyznamenání těch osob, které se s nasazením vlastního života zasloužily o záchranu lidského života nebo značných materiálních hodnot. Dnešní podoba medaile vznikla v roce 1990.

MUDR. Rudolf Zvolánek (1964)

za záchranu lidského života Dne 9. 3. 2011 Rudolf Zvolánek svou odvahou, duchapřítomností a profesionalitou zachránil život těžce zraněného muže, který byl vtažen úzkým otvorem do mísícího zařízení na plasty. Poté co selhaly pokusy záchranářů zraněného vyprostit, neváhal jej operovat a amputovat mu zraněnou končetinu přímo uvnitř stroje, kam za ním pronikl. Díky tomu bylo možné zraněného uvolnit a následně převézt do nemocnice. Pacient byl zachráněn a po dlouhém léčení může nyní žít normálním životem.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílejte článek

Doporučené