Přeskočit na obsah

Patologové: Vyhláška je likvidační

Vážený pane ministře,

Společnost českých patologů ČLS JEP tímto vyjadřuje jednoznačný nesouhlas s návrhem Vyhlášky o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013.

Návrh považujeme za likvidační, s negativním dopadem na celkovou kvalitu českého zdravotnictví.

1) k bodu 4 Přílohy č. 5:
Se snížením bodové úhrady na 0,40 Kč zásadně nesouhlasíme.

Zdůvodnění:
Navrhované snížení na 0,40 Kč v odbornosti patologická anatomie znamená pokles na 50% proti roku 2010, což považujeme za bezprecedentní a namířené selektivně proti oboru patologická anatomie.

Obor patologická anatomie je klíčovým diagnostickým oborem, bez kterého se v současné době neobejde žádný invazivní obor. Správně provedená diagnostika je navíc základem pro správně volený další léčebný postup nejen z hlediska medicínského, ale i ekonomického.

Dlouhodobé snižování bodové úhrady v posledních dvou letech při kontinuálním navyšování rozsahu a spektra požadavků na diagnostiku a její kvalitu (plošná akreditace laboratoří) způsobuje stagnaci oboru zejména v oblasti personální, ale i technicko - provozní.

Ekonomický přínos kvalitní diagnostiky je tak dlouhodobě opomíjen jak ze strany Ministerstva Zdravotnictví ČR, tak zdravotních pojišťoven, jako plátců zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Je známou skutečností, že náklady na diagnostiku nádorových onemocnění v ČR se pohybují v jednotkách procent současných nákladů na léčbu (do čehož nejsou zahrnuty ekonomické ztráty v důsledku nemocnosti pacientů v produktivním věku atd.).

Navrhovaná bodová úhrada nepokrývá ani základní materiálové a režijní náklady na prováděná vyšetření, jak je evidentní z kultivace sazebníku, kterou naše odbornost pod vedením a podle podmínek zadaných ministerstvem zdravotnictví provedla v tomto roce.

Kultivace výkonů odbornosti 807 a 823 prokázala, že nastavená bodová úhrada již v roce 2012 nepokrývá zvyšující se náklady na provoz a změny DPH spotřebního materiálu, a je zcela nedostačující pro obnovu přístrojové techniky. Jakékoliv zavádění nových metod pak  zcela nepřipadá v úvahu.

Připomínka: Formulace bodu 4 Přílohy 5 je zmatečná. Odkaz na bod 5 při výpočtu úhrady je nerelevantní.

 

2) k bodu 1 Přílohy č.5
Se snížením bodové úhrady na 0,70 Kč zásadně nesouhlasíme.

Zdůvodnění:
Zavedením cytologického screeningu v prevenci karcinomu děložního hrdla se ČR začlenila do preventivních programů států Evropské unie. Během několika let se stabilizovala funkční síť laboratoří, provádějících tato vyšetření v evropské kvalitě, za cenu, která v rámci EU patří k nejnižším.

Snížení nastavené bodové úhrady z 1,03 Kč na 0,70 Kč, tedy o 32% je zcela neopodstatněné. Kalkulace ceny vycházela z ekonomické situace v roce 2007 a od té doby nejen že nedošlo ke snížení nákladů, naopak režijní i materiálové náklady kontinuálně narůstají včetně zvýšení DPH.

Navíc ekonomické vyčíslení celosvětově prokazatelného snížení morbidity a mortality na karcinom děložního hrdla zavedením cytologického screeningu, podle našeho názoru opravňuje jeho další trvání v zavedeném rozsahu a kvalitě, a tedy i výši jeho úhrady.

Velmi zjednodušeně řečeno, návrh vyhlášky v této podobě znamená signál k lékařské veřejnosti, že MZ nehodlá dále podporovat Program prevence karcinomu děložního hrdla.

 

3) k bodu 5 Přílohy č.5
S provozním slučováním morfologických a jiných laboratorních oborů komplementu nesouhlasíme.

Zdůvodnění:
Ve slučování provozů autorských odborností u morfologických oborů, tedy patologické anatomie a klinické cytologie nevidíme žádný přínos ani pro obory samotné, ani pro zlepšení ekonomiky provozu takových zařízení, a proto s ním nesouhlasíme. Pokud tento bod vychází z nové koncepce zdravotnictví ČR, nebyla s touto koncepcí Společnost českých patologů ČLS JEP dosud seznámena.

Žádáme proto revizi návrhu úhradové vyhlášky. Protože chápeme nutnost úspor v hospodaření i v sektoru zdravotnictví, obracíme se na Vás se žádostí zachování hodnoty bodu pro morfologické diagnostické obory patologie a klinická cytologie přinejmenším na stávající úrovni roku 2012.

Prof. MUDr. Aleš Ryška, Ph.D.
Předseda Společnosti českých patologů ČLS JEP
Fingerlandův ústav patologie LF UK a FN
Fakultní nemocnice
500 05 HRADEC KRÁLOVÉ

Zdroj: Společnost českých patologů

Sdílejte článek

Doporučené