Přeskočit na obsah

Běhounek: Memorandum mezi kraji a VZP je zásadní

Do vztahů mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami jsou vtaženy kraje, které za nemocnice odpovídají. Začala éra vyjednávání, a ne diktátu, řekl Běhounek.

Pro pět nemocnic na Vysočině, jejichž zřizovatelem je kraj, podle Běhounka z podpisu memoranda vyplývá, že všechny mají garantovanou základní smlouvu s VZP na pět let až do roku 2017. "Jako hejtman kraje mám jistotu, že od začátku roku 2013 bude v krajských nemocnicích na Vysočině zajištěna zdravotní péče ve stejném rozsahu jako letos s tím, že bude i zaplacena," řekl Běhounek, jenž je i místopředsedou správní rady VZP.

Jednotlivé nemocnice však podle něj budou v závislosti na své konkrétní ekonomické situaci uskutečňovat úsporná opatření. "Samoúčelné rušení lůžek by nepřineslo zkvalitnění péče ani úspory, ale žádoucí jsou strukturální změny," řekl hejtman.

Podle něj zůstane zachována struktura a rozsah péče, ale neznamená to, že ve všech nemocnicích budou zachována všechna oddělení, tak jak byli lidé zvyklí. Nemocnice podle Běhounka například mohou zajišťovat péči na jednom druhu oddělení pro pacienty s různými onemocněními nebo masivněji zavádět jednodenní operace.

"Musíme také brát ohled na demografický vývoj a lůžka akutní péče měnit na lůžka ošetřovatelská nebo sociální. Ta budeme potřebovat, protože nebudeme mít peníze na vybudování nových domovů důchodců," dodal hejtman.

Konkrétní opatření ve všech nemocnicích na Vysočině by měla být známa do konce roku, kdy by také všechny nemocnice zřizované krajem měly podepsat smlouvy s VZP.

ČTK
Jaroslav Buček

Zdroj: ČTK

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…