Přeskočit na obsah

Ortopedi: zdravotnická technika jde nadále do nákladů na léky

Prezdient ČLK uvedl, že tento rok klesnou ambulantním lékařům příjmy až o 20 procent, v některých odoborech ještě více. Náměstek Petr Nosek říká, že v žádném případě o tak velkou částku neklesnou. Jaká jsou Vaše čísla - jaký pokles příjmů očekáváte ve své ordinaci?

Pokles příjmu je dán nejen indexací úhradového vzorce 0,98 (tedy o 2%), ale také nárustem inflace a nárustem DPH od referenčního období, které je rok 2011. Dále je dán změnami v novele sazebníku výkonů, která je platná od 1.1.2013. V některých odbornostech (v rámci sjednocení časů a bodových ohodnocení klinických vyšetření různých odborností na jednotnou úroveň, nikoliv na úroveň nejlépe hodnoceného oboru, ale do jakéhosi průměru) u chirurgických a interních oborů, dochází u některých odborností k poklesu hodnot klinického vyšetření (nejvíce u interny, ale nejen tam). Dále došlo ke snížení bodového hodnocení mnohých  tzv. univerzálních mezioborových výkonů, které se v ambulantní praxi hodně používají. Takže uvedený pokles může představovat až 20 % jak uvádí dr.Kubek. Ale je to velmi různé podle odborností. Pokles o 2 procenta, o kterých mluví náměstek Nosek, je nepravdivý v každém případě. Argument, že bude dokonce nárust plateb u některých odborností vzhledem k rušení omezení Q a u dětí zavedením kódu ošetření dítěte do 6 let je lichý, protože vzhledem k nutnosti dodržet  náklady na r.č.referenčního období bude stejně placen jen 30 haléřů za bod, takže maximálně vyrovná chybění regulačního poplatku 30 Kč u dítěte do 6 let. Navíc Q kódy nejsou u všech odborností  a jejich  uvolnění nevyrovná pokles  bodové hodnoty univerzálních lékařských výkonů. V ortopedické  praxi očekávám pokles příjmů minimálně o 7 procent. Ortopedie sice patří mezi odbornosti, kde díky mezioborovému sjednocení hodnot klinických vyšetření došlo k mírnému navýšení hodnoty cíleného klinického vyšetření, ale má prakticky jen jeden Q kód,který nevyrovná pokles hodnot mezioborových výkonů.

Lékaři si stěžují na to, že pokud chce lékař zajistit pacientovi adekvátní péči, je kvůli regulačním limitům donucen hradit část nákladů ze svého. Náměstek Nosekto vyloučil. Jaká je Vaše zkušenost? Zažil jste například Vy, že jste musel ze svého hradit část nákladů zdravotní péče, kterou poskytujete pacientům?


Ano, zažil a pravděpodobně v letošním roce zažiji. V ortopedii je dlouhodobý problém s předepisováním prostředků zdravotnické techniky, například invalidních vozíků, které maji preskribční omezení jen na některé odbornosti, takže ortopéd je předepisuje i pro cizí pacienty, které nemá vůbec v péči a  jejich předpis do 15 000,- Kč ceny jde do nákladů na léky ortopéda. Toto mnoho let připomínkujeme, ale ministerstvo je  i v nové úhradové vyhlášce k tomu hluché.

DÁLE ČTĚTE

Specialisté: pomůcky by měl předepsat ošetřující lékař

Náměstek Nosek dále uvedl, že regulace pojišťoven "postihuje pouze ty lékaře, kteří se chovají v tom systému nekorektně... Regulace pojišťoven v tomto okamžiku jsou jistým brzdným mechanismem tak, aby nedocházelo ke zneužívání." Je podle Vaší zkušenosti pravda, že takto nastavený mechanismus regulací postihuje pouze ty lékaře, kteří plýtvají a předepisují příliš drahé léky nebo pouze jeden typ léku? Opět - jaká je Vaše zkušenost?

Pokud by to byla pravda, co říká náměstek, pak by regulace měla postihnout zhruba 5 procent zdarvotnických zařízení. Skutečnost je ale podstatně vyšší, předpoklad je až 70 procent. Nastavení regulací na léky  na 100% referenčního období a pokuta 50 procent z překročení je nesmyslně vysoká. Navíc vidím problém v tom, že  podle vyjádření  oficiálních míst,  včetně ministerstva mají pacienti "stále na všechno nárok" a odpovědnost  na vysvětlování a redukci péče nechávají jen a jen na lékařích.

Ještě mi dovolte sdělit, co mi na úhradové vyhlášce vadí nejvíc. Tato vyhláška totiž nastolila trend  postupné redukce a možná likvidace ambulantních specialistů tím, že stanovila indexaci úhradového vzorce. To je "novinka", letos je to 0,98 procent,  příští rok to může být třeba 0,95% atd. Navíc další "novinkou" je to, že se započítávají do referenčního období jen výkony s hodnotou 1,02 Kč, tedy nikoliv nadlimitní, takže kdo byl například v referenčním období déle nemocný a neprodukoval body, má i do budoucna smůlu.

ivb, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené