Přeskočit na obsah

Frýdlantskou nemocnici přebírá Euroclinicum

Informoval o tom předseda představenstva společnosti Václav Vachta.

"Chceme do budoucna usilovat o zkvalitnění služeb, přičemž využijeme našich zkušeností s modernizací nemocnice Atlas ve Zlíně, která dnes poskytuje unikátní chirurgickou operativu a funguje jako nadregionální lůžkové zdravotnické zařízení," uvedl Vachta.

Kromě Atlasu vlastní firma i několik poliklinik, například v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni nebo Pardubicích. Má i síť lékáren a laboratoří.

Areál nemocnice ve Frýdlantu patří městu, provoz dosud zajišťovala soukromá společnost Nemocnice Frýdlant, kterou před lety založil tamní management. Euroclinicum nebyl jediný zájemce o frýdlantskou nemocnicí, zájem o fúzi měla liberecká nemocnice.

Změnu ve vlastnictví Nemocnice Frýdlant s.r.o. starosta Dan Ramzer vnímá jako naději do dalších let. "Je tady nějaká budoucnost. U předchozích majitelů jsme nevěděli, co bude dál. Půlka z nich už tady nepracovala, další byli za zenitem své činnosti," uvedl starosta. Důležité je podle něj to, že by v nemocnici měla být zachována primární zdravotní péče jako dosud. Sám je ale zvědavý, s čím nový provozovatel nemocnice přijde.

"Nepředstavili mi ještě svůj podnikatelský záměr. Čekám na jednání s novým managementem, který by měl nastoupit od července," poznamenal.

Věří ale tomu, že noví provozovatelé nemocnice budou ochotni investovat do stárnoucího areálu. Zdědili totiž takřka nevypověditelnou smlouvu s městem z roku 1996, která platí na 30 let a kdy měsíčně platí městu nájemné 10.000 korun. Radnice výrazně do nemocnice investovala v letech 2006 až 2010, zhruba 25 milionů korun.

Nemocnice Frýdlant slouží pro Frýdlantský výběžek, kde žije zhruba 24.000 lidí. Zařízení se 126 lůžky má ARO, internu, chirurgii a také gynekologii, které letos hrozilo uzavření. Nakonec ale zůstane po dohodě s VZP zachována, lůžka ale budou společná s chirurgií. Ročně je ve Frýdlantu hospitalizováno kolem 4500 pacientů a tamní lékaři provedou asi 2200 operací. Nemocnice zaměstnává zhruba 200 lidí.

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…