Přeskočit na obsah

Šest vět, které sestry nerady slyší

Zeptala jsem se na Facebooku sester, co se říká o jejich profesi, a není to (většinou) pravda. Z malého průzkumu jsem vybrala nejčastější odpovědi.

1. Se kterým doktorem chodíš?

V reálu jsou milostné pletky mezi lékaři a sestrami mnohem méně časté než v seriálech. O noční službě sestra pracuje, na mnoha odděleních pracují sestry po jedné a těžko si mohou někam odskočit. A domluvit si rande s lékařem znamená čekat minimálně měsíc, než mají oba volno ve stejný den. Vztahy mezi sestrami a lékaři jsou samozřejmě občas vidět, pracují spolu a jiskra třeba přeskočí. Lékaři tráví v nemocnici tolik času, že sestry (a pacientky) jsou možná jediné ženy, které vidí…

2. Sestra nemusí nic umět, dělá jen to, co jí lékař řekne!

Sestra musí poznat, když pacient není v pořádku. Sestra musí vědět, kdy podat ordinovaný lék, nebo kdy ho raději nepodat a zavolat lékaře. Sestra musí mít informace, na které se bude lékař ptát…Sestra je někdy ten poslední článek, který může zabránit chybě. Ano, sestry pracují společně s lékařem, ale za svou práci nesou také zodpovědnost.

3. Sestro, co vám tak dlouho trvá?

Nikdo není rád, když musí čekat.  Když je narvaná čekárna nebo sestra nepřiběhne do 3 vteřin po zazvonění signalizace, neznamená to, že má nohy na stole a pije kávu. Prostě pacientů a práce je víc než sester a lékařů. Najdou se asi sestry, které mají nohy na stole a pijí kávu. Na ty je třeba si stěžovat a neházet k nim do jednoho pytle ty pracovité.

4. Ještě utíráš lidem zadky?

Práce sestry nespočívá jen v utírání zadků. Sestry připravují nemocné k náročným vyšetřením a operacím, asistují při výkonech, obsluhují složité přístroje, monitorují pacienty, nakládají s léky a zdravotnickým materiálem, kontrolují diety… atd.

Utření zadku k tomu všemu patří, ale snižovat ošetřovatelskou činnost na základní péči je skoro výsměch.

5. Sestro, …?

Sestra je také člověk a určitě by ráda slyšela: „Dobrý den, prosím, děkuji, nashledanou…“

6. Proč si nešla na doktorku, ale „jen“ na sestru?

Možná si to lidé neuvědomují, ale touhle otázkou dávají najevo, že lékař je lepší než sestra.  Není lepší, je jiný. Povolání lékaře a sestry jsou odlišné profese a nedají se srovnávat. Taky se nikdo neptá letušek, proč nešly na pilota.

Sestřičky, je ještě něco, co nerady slyšíte?  A co neradi slyší lékaři? Těším se na komentáře.

Lenka Šnajdrová, www.tribune.cz

autorka je ředitelka projektu www.osetrovatelstvi.info

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…