Přeskočit na obsah

Cítím se přepracovaná. Vedoucí ale říká, že se mi nechce dělat...

Před nějakou dobou se do zdravotnictví zavedly tzv. dlouhodobé plány služeb, které vypracuje nějaký program a většinou v prosinci je k dispozici na další rok. Dle těchto plánů si máme plánovat dovolenou. Při plánování směn na konkrétní měsíc si náš vedoucí pracovník plán upravuje a i v měsíci, kdy vybírám dovolenou, mám plánovaných 15 dvanácti hodinových směn, takže i se dny, ve kterých mám dovolenou mám v měsíci třeba plánovaných 18 dvanáctek, což se mi zdá strašně moc, vzhledem k tomu, že je v průměru 20-22 pracovních dní. Na letošní listopad mám týden "náhradního" volna a v následujících třech týdnech mám 15 dvanáctihodinových směn. Když se ohradím, tak mi je řečeno, že se mi nechce dělat a že se mám zeptat jinde, jak se má pracovat. Můžete mi poradit?

 

Odpovídá právník se zaměřením na medicínské právo Mgr. Miloš Máca.

 

Vámi obecně nastíněné údaje bez znalostí konkrétní situace a parametrů na pracovišti mohu zkoumat pouze dvěma právními aspekty – zda je dodržena minimální doba odpočinku mezi jednotlivými směnami a zda jsou dodrženy limity přesčasové práce.

Podle § 90 odst. 1 zákoníku práce („ZP“) zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl mezi koncem jedné směny a začátkem následující směny nepřetržitý odpočinek po dobu alespoň 11 hodin, zaměstnanec mladší 18 let po dobu alespoň 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích. Ve zdravotnických zařízeních je dále možné, aby byl nepřetržitý odpočinek zkrácen až na 8 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích zaměstnanci staršímu 18 let za podmínky, že následující odpočinek mu bude prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpočinku. Nevím, jakým způsobem Vám zaměstnavatel 15 dvanáctihodinových směn v předmětných 3 týdnech rozvrhnul, při těchto parametrech je zcela reálné pravidla pro dobu odpočinku dodržet, pokud by však nepřetržitý odpočinek respektován nebyl, upozorněte na toto zaměstnavatele písemně, kopii podání s razítkem z podatelny si uschovejte a rovněž můžete na problém upozornit oblastní inspektorát práce. Za nerespektování pravidel pro nepřetržitý odpočinek může inspektorát uložit zaměstnavateli pokutu až do výše 1 mil. Kč.

Na co rovněž může takový rozpis směn narážet (a to pravděpodobněji než jsou zásady nepřetržitého odpočinku), jsou zákonem stanovené limity pro přesčasovou práci. Zde bude záležet, zda jste dala souhlas (tedy se zaměstnavatelem jste se dohodla) s prací přesčas nad maximální limit 150 hodin, který může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit i bez jeho souhlasu (§ 93 odst. 2 ZP). Jestliže jste takový souhlas nedala, platí zde, že nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech. Zde nepůjde o průměr 8 hodin na jeden týden na základě součtu týdnů pro určité období, zde je hranice 8 hodin pro každý jednotlivý týden nepřekročitelná (§ 93 odst. 2 ZP). Máte-li tedy během 3 týdnů odpracovat 15 x 15 hodin = 180 hodin, přičemž stanovená týdenní pracovní doba je obecně 40 hodin (§ 79 odst. 1 ZP), na pracovišti s třísměnným a nepřetržitým pracovním režimem 37,5 hodiny týdně a na pracovišti s dvousměnným pracovním režimem 38,75 hodiny týdně (§ 79 odst. 2 písm. b) a c) ZP), za 3 týdny tedy bude řádná pracovní doba činit max. 120 hodin, rozhodně se zaměstnavateli nepovede dodržet limit nařízeného přesčasu nejvýše 8 hodin v každém týdnu, jestliže Vám do 3 týdnů rozvrhnul 60 hodin navíc. Pominu teď přesčasové hodiny, za které Vám bylo poskytnuto náhradní volno, ty se do limitů nezapočítávají – náhradní volno Vám může zaměstnavatel dát jen s Vaším souhlasem a Vy sama toto nezmiňujete.

Jiná by byla situace, pokud jste dala souhlas k přesčasům nad 150 hodin ročně, a to až do výše 416 hodin za rok. Zde Vám pak zaměstnavatel může rozvrhnout i více než 8 hodin přesčasové práce za jednotlivý týden, musí si toliko hlídat, ať mu za období 26 po sobě jdoucích týdnů nestoupne u jednoho zaměstnance průměr přesčasových hodin nad 8 hodin týdně. Kolektivní smlouva může toto vyrovnávací období prodloužit až na 52 týdnů po sobě jdoucích (§ 93 odst. 4 ZP). Zde tedy může Vámi popsaná situace narážet ne na skutečnost, že máte rozepsáno více než 8 hodin přesčasů pro každý ze zmíněných 3 týdnů, ale na skutečnost, že zaměstnavatel přesáhl maximální osmihodinový průměr.

Ať už pro Vás platí kterákoliv varianta, pokud je rozvrh směn s něčím výše uvedeným v rozporu, opět doporučuji, upozorněte na toto zaměstnavatele písemně, kopii podání s razítkem z podatelny si uschovejte a rovněž můžete na problém upozornit oblastní inspektorát práce. Pokud by zaměstnavatel nařídil zaměstnanci práci přesčas nad zákonný týdenní nebo roční limit, hrozí mu sankce ze strany inspekce práce do výše 2 mil. Kč. Sankce až 1 mil. Kč může být zaměstnavateli uložena za překročení zákonných limitů pro dohodnutou práci přesčas.

Vámi uvedený rozpis směn samozřejmě může teoreticky narážet na spoustu dalších zásad dle zákoníku práce (ale stejně tak i nemusí), vyjmenování všech by se v podstatě rovnalo přepsání téměř celé právní úpravy. Pro bližší posouzení by byla potřeba znát celou řadu podrobnějších údajů. Proto tato odpověď obsahuje toliko dva základní prvky, které se na základě textu Vašeho dotazu nabízejí jako hlavní.

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…