Přeskočit na obsah

Mám si na pohotovost vybrat dovolenou?

Při cestě do práce se mi udělalo nevolno. Musela jsem na pohotovost a místo mě museli narychlo sehnat kolegyni, která měla ten den volno. Strávila jsem na pohotovosti skoro celou směnu. Kolegyně tedy už zůstala na směně. Chtěla bych vědět, zda mám v takovém případě právo na dovolenou nebo na "paragraf" za návštěvu lékaře + náhradní volno?


Odpovídá právník se zaměřením na medicínské právo Mgr. Miloš Máca.



Podle Přílohy č. 1 bodu 1. nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci:

 

a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.

 

b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).

 

Byla-li tedy pohotovost v tu chvíli nejbližším zdravotnickým zařízením, které Vám bylos schopno zdravotní péči poskytnout, máte nárok nejen na pracovní volno, ale i na náhradu mzdy nebo platu. Pokud nikoliv, vznikl Vám nárok jen na pracovní volno a na náhradu mzdy nebo platu jen omezeně. Každopádně se v obou případech Vámi zameškaná směna z důvodu návštěvy pohotovosti tímto počítá, „jako byste ji odpracovala“, bez nutnosti zameškanou absenci dohánět.

 

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…