Přeskočit na obsah

Příliš mnoho směn a přesčasů, mohu to odmítnout?

Pracuji v nemocnici, kde fungují takzvané dlouhodobé plány, které se ale každý měsíc aktualizují a ve skutečnosti pak podle nich nepracujeme. Zajímalo by mě, co je přesčasová práce v takovémto případě? Jak se počítá práce přesčas? Je to 37,5 hodin + 8 hodin přesčasu? Nebo je to rozpis směn?
Když se necítím na čtyři nebo pět dvanáctihodinových směn  v kuse, jestli to můžu odmítnout.
Kolik nočních může být po sobě jdoucích? Musí se striktně dodržovat dlouhodobý plán? Podle něj si plánujeme dovolené apod., ale pak se stejně podle něj směny nepíší.“

Odpovídá právník se zaměřením na medicínské právo Mgr. Miloš Máca.

Dlouhodobý plán je institut, který zákoník práce („ZP“) nijak nezakotvuje a nestanoví žádné jeho zásady. Je nutno ho proto vnímat jako něco velmi orientačního, nic, co by mělo svou závaznost a co by na jedné straně zprošťovalo zaměstnavatele seznámit zaměstnance s rozpisem směn na příslušné období (nejčastěji měsíc) nejméně 14 dnů před začátkem tohoto období, a na druhé straně zaměstnavatele zavazovalo provést rozpis přesně podle toho, co bylo stanoveno v dlouhodobém plánu.

Rovněž žádný dlouhodobý plán nemůže zvyšovat standardní týdenní pracovní dobu zaměstnance či stanovit jiné maximální přesčasové limity nad rámec, který je uveden v zákoníku práce. Bez ohledu na údaje v dlouhodobém plánu Vám tedy zůstává základní týdenní pracovní doba ve výši 37,5 hodiny a maximální přesčasové limity nad tento standard 150 hodin nařízené práce přesčas a celkově 416 hodin na základě Vašeho souhlasu.

Co se týče limitu 8 přesčasových hodin týdně, pokud jde o nařízenou práci přesčas, tedy do 150 hodin ročně a nedala jste souhlas k jiné práci přesčas, než je možnost té nařízené bez Vašeho souhlasu, zde je podle § 93 odst. 2 ZP limit maximálně 8 hodin v jednotlivých týdnech, nelze to počítat jako průměr. V rámci nařízené práce přesčas můžete tedy odpracovat max. 8 hodin v prvním týdnu, max. 8 hodin v druhém týdnu, max. 8 hodin v třetím týdnu atd., až do vyčerpání 150 hodin. Pokud jste však dala souhlas s přesčasy do 416 hodin ročně, zde se lze podle § 93 odst. 4 týdenní počet přesčasových hodin průměrovat buď za období 26 týdnů po sobě jdoucích, příp. pokud to stanoví kolektivní smlouva, tak za období 52 týdnů po sobě jdoucích. Je tedy možné, aby zaměstnanec např. v jednom týdnu odpracoval 16 přesčasových hodin a v druhém žádnou, jak uvádíte.

Pokud jde o Vaše dvanáctihodinové směny, jde-li o denní směny, podle § 83 ZP délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin a podle § 90 odst. 1 ZP musí následný odpočinek během 24 hodin po sobě jdoucích činit nejméně 11 hodin. Za určitých podmínek je možné tento odpočinek zaměstnavatelem zkrátit, podrobněji to však není nutné rozebírat, nebo´t již nyní můžeme dojít k závěru, že pokud máte např. v týdnu 5 dvanáctihodinových směn, odpočinek v délce zbylých 12 hodin čerpáte vždy mezi jednotlivými směnami. Délka směny zaměstnanců pracujících v noci nesmí překročit 8 hodin v rámci 24 hodin po sobě jdoucích (§ 94 odst. 1 ZP). Není-li to z provozních důvodů možné, je zaměstnavatel oprávněn jednostranně rozhodnout o tom, že zaměstnanec bude pracovat i v delších než 8hodinových směnách. Pak ovšem musí rozvrhnout stanovenou týdenní pracovní dobu tak, aby průměrná délka směny nepřekročila 8 hodin v období nejdéle 26 týdnů po sobě jdoucích, což je dost možná Váš případ. Na ustanovení o pracovní době a odpočinku tedy toto rozvržení pracovní doby narážet pravděpodobně nebude (ale stejně tak i může, je nutné, abyste si provedla výpočet za celé pololetí).

Problém pro zaměstnavatele by ale mohl vzniknout v případě, že jste nedala souhlas k přesčasové práci nad limit 150 hodin ročně. Jak je výše uvedeno, zde se týdenní počet přesčasových hodin nemůže průměrovat a je striktně omezen na max. 8 hodin v jednotlivém týdnu. Tento limit nemůže zaměstnavatel dodržet při ani při 5 dvanáctihodinových směnách, dokonce ani při čtyřech, jestliže týdenní pracovní doba je pro Vás 37,5 hodiny.

Jestliže pro Vás však platí 416hodinový přesčasový limit (dala jste k němu souhlas), zde by 5 dvanáctihodinových směn týdně mohlo připadat v úvahu, za předpokladu, že v následujících týdnech Vám bude na směnách ubráno, aby se zaměstnavatel vešel do 8hodinového týdenního průměru. Zde pak lze zaměstnavateli leda argumentovat tím, že takový počet směn týdně by pro Vás mohl být neúnosný z hlediska únavy, čímž se zvyšuje riziko Vašeho odborného pochybení, což by mj. i pro samotného zaměstnavatele mohlo mít důsledky v podobě náhrady škody, za kterou je vůči pacientovi odpovědný on sám. Podle § 81 odst. 2 ZP při rozvržení pracovní doby je zaměstnavatel povinen přihlédnout k tomu, aby toto rozvržení nebylo v rozporu s hledisky bezpečné a zdraví neohrožující práce.

Dostává-li se tedy zaměstnavatelův rozpis směn do rozporu s některou z výše uvedených zásad, doporučuji na to zaměstnavatele písemně upozornit a žádat zjednání nápravy. Kopii písemného upozornění si nechte na podatelně potvrdit s datem přijetí. Pokud by zaměstnavatel nápravu nezjednal, lze se s podnětem obrátit na Oblastní inspektorát práce.

Na závěr, zákon nijak neomezuje počet nočních směn po sobě jdoucích.

 

www.tribune.cz

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené