Přeskočit na obsah

Mám nárok na nějaké volno a osobní život?

Pracuji v nemocnici, kde jsou tzv. dlouhodobé plány..Směny se ale podle nich neřídí, pomalu každý týden se tabulka přepisuje, řídí se jen měsíční fond hodin. Pracuji ve třísměnném provozu.Ranní 6 hodin, odpolední 6 hodin.V práci jsem téměř každý den a stále jsem s hodinami v mínusu.
Nyní mi vyšlo na štědrý den noční. Pracuji 5.rok a 5. rok sloužím štědrý den.3xdenní, 2xjsem byla po noční. Vrchní sestra mi na to oponovala s tím, že jsem prostě v dlouhodobém plánu tu noční měla, tak ji musím mít.Jenže na jiné stanici, než kde momentálně pracuji. Další problém je ten, že v tomto měsící mi vychází i přes přidané služby dalších 16 hodin mínus. Chtějí mi přidat další služby, náměstkyně chce mít vše srovnané k novému roku, aby nebyly žádné mínusy. ptám se z lidského hlediska - týden před Vánoci strávím každý den v práci, štědrou noc také - mám tedy nárok na nějaké volno a osobní život? Dle mého zaměstnavatele nejspíše ne.


Odpovídá právník se zaměřením na medicínské právo Mgr. Miloš Máca.



Již jsem zde několikrát zdůrazňoval, že dlouhodobý plán je institut, který zákoník práce („ZP“) nijak nezakotvuje a nestanoví žádné jeho zásady. Je nutno ho proto vnímat jako něco velmi orientačního, nic, co by mělo svou závaznost a co by na jedné straně zprošťovalo zaměstnavatele seznámit zaměstnance dle § 84 ZP s rozpisem směn na příslušné období (nejčastěji měsíc) nejméně 14 dnů před začátkem tohoto období, v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období (k tomu viz níže), a na druhé straně zaměstnavatele zavazovalo provést rozpis přesně podle toho, co bylo stanoveno v dlouhodobém plánu.

 

Podle Vašeho popisu situace mi nevychází nic jiného, než že pracujete v soukromé nemocnici a platí pro Vás právě již zmíněné konto pracovní doby (mám nyní jen minimum informací, abych mohl zkoumat, zda byl zaměstnavatel vůbec oprávněn ho zavést). Konto pracovní doby je specifické rozvržení pracovní doby, během kterého zaměstnanec nemá právo na přidělování práce v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby a po celou dobu je odměňován stálou (paušální) mzdou. Zaměstnanci je během konta přidělována práce podle potřeb zaměstnavatele a odpracovaná doba se mu společně s jeho dosaženou mzdou zúčtovává až po skončení sjednaného/stanoveného vyrovnávacího období, kterým je podle § 86 odst. 3 ZP období 26 týdnů, kolektivní smlouva může toto období prodloužit na 52 týdnů.

 

Není samozřejmě v pořádku, že se rozpis směn přepisuje každý týden, takové změny později, než týden před začátkem příslušného měsíce, by bylo dle § 84 ZP možné dělat jen se souhlasem příslušných zaměstnanců, nicméně pokud jde o rozvržení pracovní doby, případným oprávněným zavedením konta pracovní doby v souladu se zákoníkem práce zaměstnavatel získal právo rozvrhovat Vám pracovní dobu např. tak, jak uvádíte. Do maximální 12hodinové délky směny a minimální 11hodinové doby odpočinku mezi směnami se jistě vejde. Tím pro Vás také vzniká riziko, že aby zaměstnavatel dorovnal Vaše konto pracovní doby do konce roku (tedy do konce zmíněného vyrovnávacího období 26 nebo 52 týdnů), máte zřejmě mezi svátky napsané ještě nějaké další směny.

 

Jako důležitá se ale může (avšak také nemusí) ukázat skutečnost, pokud by zaměstnavatel konkrétně Vám flagrantně a prokazatelně rozepisoval směny tak, že býváte v trvalé nevýhodě vůči jiným zaměstnancům (viz mj. také opakované služby na Štědrý den), mohlo by to odporovat principu rovného zacházení se zaměstnanci, zakotvenému v § 16 odst. 1 a 2 ZP. Je možné v tomto případě podat podnět oblastnímu inspektorátu práce, ale výsledek šetření nelze předjímat.

 

Vycházím-li z nesprávného předpokladu o Vašem kontě pracovní doby (nicméně Vámi uvedené údaje mě k tomu směřují a nenapadá mě jiný právní základ takového postupu zaměstnavatele), omlouvám se, ale v tom případě si nejsem schopen Vámi popsanou situaci na pracovišti racionálně odůvodnit – buď mohou být Vaše údaje nepřesné a zajisté taky neúplné (obecně je v těchto pracovněprávních dotazech týkajících se pracovní doby třeba vždy znát mnohem více informací a podrobnějších a zejména dlouhodobějších údajů), anebo naopak zaměstnavatel porušuje veškerá ustanovení zákoníku práce o pracovní době.

 

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené