Přeskočit na obsah

Může pacienta polohovat sanitář?

Zajímá mne, zda se na sanitáře a ošetřovatele vztahuje nějaká zodpovědnost za poškození pacienta a tím pádem i ošetřující sestry či pacienta ? Na našem oddělení je zavedeno (již před mým nástupem), že sanitáři sami v určitém čase bez aktivní spolupráce a kontroly sestry polohují pacienty, která má v tu dobu odbornou práci a nemůže se podílet na polohování.V případě poškození pacienta je však zodpovědná sestra, protože si má pacienty kontrolovat. Sanitáři jsou zde beztrestní a mají v tom oporu ve vedení. Skutečně nenesou žádnou zodpovědnost a je ze 100% zodpovědná ošetřující sestra?

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

Podle § 43 vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech nelékařských zdravotnických pracovníků, nemůže sanitář (vyjma práce se zdravotnickou dokumentací a nemocničním systémem) provádět bez odborného dohledu žádné jmenované činnosti, vždy je vyžadován odborný dohled všeobecné sestry nebo porodní asistentky. Totéž se týká i ošetřovatele podle § 37 téže vyhlášky.

Pokud jde konkrétně o polohování pacientů, u ošetřovatelů tento druh činnosti výslovně není zmíněn jako náplň jejich práce, u sanitářů vyhláška uvádí, že tento zdravotnický pracovník může opět pod odborným dohledem všeobecné sestry (příp. porodní asistentky) toliko pomáhat při polohování pacientů a manipulaci s nimi, včetně základní prevence proleženin a úpravy lůžka. Ne tedy sám provádět a už vůbec ne bez zajištění odborného dohledu.

Je v tuto chvíli otázkou, zda se sanitáři pouštějí do polohování zcela sami a bez dohledu z vlastní vůle či vlastního rozhodnutí, anebo se tak děje na příkaz zaměstnavatele a sanitáři musejí jako zaměstnanci pokyny samostatně vykonávat určité činnosti respektovat, a to i přesto, že jsou tyto pokyny v rozporu s vyhláškou.

Jestliže platí první případ a sanitáři se pouštějí sami do činností, které jsou v rozporu s jejich kompetencemi, stejně tak pokud např. sanitář nerespektuje pokyny dohlížející všeobecné sestry anebo provede něco v rozporu s těmito pokyny, jedná se o tzv. exces a právní odpovědnost za případné poškození pacienta ponese právě sanitář, který svévolně jednal v rozporu s právními předpisy či pokyny dohlížející sestry.

Naopak, pokud jsou sanitáři nuceni samostatně provádět činnosti, které jim nepřísluší, anebo zaměstnavatel porušuje zásady ustanovení odborného dohledu všeobecnou sestrou (rovněž i situace, kdy je všeobecná sestra v době, kdy má vykonávat dohled, zaměstnavatelem či nadřízeným odvolána k jiné práci), zde ponese právní odpovědnost zaměstnavatel, jehož příkazy, pokyny či organizace práce byla v rozporu s právními předpisy, zejména citovanou vyhláškou. Vedení každého poskytovatele zdravotních služeb totiž plně odpovídá za to, že o pacienty bude pečovat zdravotnický pracovník, který je k tomu náležitě způsobilý a buď je oprávněn samostatně vykonávat příslušnou zdravotnickou profesi, anebo je nad ním zajištěn náležitý odborný dohled osoby, která je způsobilá samostatně vykonávat příslušnou zdravotnickou profesi.

V případě, že tedy dojdete k závěru, že k porušování právních předpisů dochází z důvodu nesprávného přístupu zaměstnavatele, doporučuji jako vždy jednak chránit sebe samotné a jednak také splnit prevenční povinnost podle zákoníku práce, neboť pokud by se prokázalo, že zaměstnanci o porušování právních předpisů, nic proti tomu nepodnikli a situaci jen „mlčky trpěli“, mohla by být část právní odpovědnosti taky přenesena na ně samotné. Prevenční povinnost splníte nejlépe formou písemného upozornění zaměstnavateli, kdy kopii podání s razítkem z podatelny a datem přijetí si jako důkaz ponecháte u sebe. Jak posléze urovnat i nepříjemnou atmosféru panující mezi samotnými zaměstnanci (sestrami a sanitáři), na to spolehlivá právní rada neexistuje.

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené