Přeskočit na obsah

Chtěji mě přeložit jinam. Jak se mohu bránit?

Dala jsem vrchní sestře doporučení lékaře, že nemohu dělat více než 8 hodin přesčasu týdně, ale dvanáctihodinové směny mohu nadále dělat. Ona mi řekla, že mě v tom případě přeřadí na ranní směny anebo mě přeloží na jiné oddělení (nemám písemnou dohodu o další práci přesčas a nesouhlasím s ní). V tom "šoku" jsem souhlasila s denními směnami. Ústně. Pak jsem ale ústně řekla, že nesouhlasím, že mohu dělat dvanáctky a chtěla bych zůstat na své pozici. Neúspěšně. Už mi rozepsali směny na ranní a od ledna zastupuji nemocnou kolegyni a po jejím návratu mne přeloží na jiné oddělení, neznámo které. Jak se mohu bránit? Když nastoupím na ranní směny bez písemné dohody, mohou mě již na ranních směnách nechat?

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

Váš dotaz bych rozdělil na dvě roviny. První z nich je otázka rozepisování zaměstnanců do směn a zkoumání, zda je nějakým právním předpisem upraveno, že pokud jde o zaměstnavatele s nepřetržitým provozem, musí být jednotlivým zaměstnancům přidělovány směny tak, aby konkrétní zaměstnanec nesloužil třeba jen ranní směny, ale po týdnech se mu směny střídaly ráno, odpoledne i v noci. Již jsem na těchto stránkách jednou odpovídal, že takovou povinnost dodržet daný cyklus zaměstnavatel v zákoníku práce ani jinde zakotvenou nemá.

 

Platí naopak, že podle § 81 odst. 1 zákoníku práce pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn. Toto rozvržení je tedy v kompetenci zaměstnavatele, omezen v rozvrhování je toliko např. § 81 odst. 2, který uvádí, že při rozvržení pracovní doby je zaměstnavatel povinen přihlédnout k tomu, aby toto rozvržení nebylo v rozporu s hledisky bezpečné a zdraví neohrožující práce, anebo např. § 83, podle kterého délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin. Co se týče poskytnutí informací zaměstnancům, zde je zaměstnavatel omezen např. § 84, který uvádí, že zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení. Konečně, zaměstnavatel je omezen ještě početně, a to počtem hodin pracovních (40 h týdně) a přesčasových (8 h týdně v průměru) a zákonem stanovenými dobami odpočinku mezi směnami.

 

Zaměstnavatel je tedy oprávněn zaměstnancům určit, kdy mají vykonávat práci, pokud splní výše uvedené podmínky. Z vašeho dotazu mi neplyne, že by popsané zásady dle zákoníku práce zaměstnavatel nesplňoval. Je tedy možné, aby zaměstnavatel určil konkrétnímu zaměstnanci, že bude od určité doby nastupovat pouze na ranní směny, není zákonem nijak omezeno. Pochopil-li jsem navíc správně obsah doporučení Vašeho lékaře, není zaměstnavatelovo rozhodnutí v rozporu ani s tímto doporučením. Konečně, teoreticky si lze toliko představit situaci, že byste měla Vaši pracovní dobu, rozpis směn anebo principy jejich rozpisu zakotveny přímo ve Vaší pracovní smlouvě, v tom případě by mohl zaměstnavatelův postup odporovat právě této pracovní smlouvě, ale zde už věc zkoumáme opravdu pouze hluboko v oblasti teorie, v praxi jsem ještě na pracovní smlouvu s takovým obsahem nenarazil.

 

Druhou rovinou je Vaše převedení na jiné oddělení. Zde bude klíčovým dokumentem Vaše pracovní smlouva a ujednání o druhu práce a místu výkonu práce. Obecně lze konstatovat, že máte-li v pracovní smlouvě uvedeno (což bohužel předpokládám) jako druh práce pouze „zdravotní sestra“ a místo výkonu práce např. „nemocnice XX“, zde by zaměstnavatel Vaším převedením na jiné oddělení neporušoval ani pracovní smlouvu, ani zákon. Naopak, jestliže byste měla v pracovní smlouvě uveden jako druh práce např. „zdravotní sestra YY oddělení“, případně sice pouze „zdravotní sestra“, ale jako místo výkonu práce „YY oddělení nemocnice XX“, zde by Vás mohl zaměstnavatel převést na jiné oddělení jen s Vaším souhlasem, bez Vašeho souhlasu jen ve velmi specifických případech, které zde nemá smysl rozvádět, neboť z textu Vašeho dotazu nepředpokládám, že by některá z těch situací vůbec nastala (pro úplnost, zejména viz § 41 zákoníku práce).

www.tribune.cz

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené