Přeskočit na obsah

Nechci dělat někomu odborný dohled

Jsem všeobecná sestra s platnou registrací. Mohu odmítnout dozor nad zdravotnickým asistentem, pokud ošetřuji svou skupinu pacientů ? Situace je taková, že směna je skládána ze sester a ZA, ovšem sestry i ZA mají na starosti svůj počet pacientů. Jedná se o pracoviště JIP. Nelíbí se mi, že ke své dost náročné každodenní práci mám ještě někoho hlídat, nebo se dokonce podepisovat jako dozor (nevím, jak to jinak nazvat)... nejedná se vždy o spolehlivé a schopné jedince a já mám obavy o svou pověst spolehlivé sestry.

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.



Obávám se, že odmítnout zaměstnavatelův úkol vykonávat odborný dohled nad zdravotnickým asistentem půjde v tomto případě odmítnout velmi těžko, ne-li vůbec.

 

První eventualitou by bylo, pokud by takový pokyn zaměstnavatele byl v rozporu s Vaší pracovní smlouvou. To by ale přímo obsahem smlouvy muselo být přesné vymezení Vašich pracovních úkolů, ze kterého by plynulo, že cokoliv dalšího by bylo nad rámec smlouvy. Taková pracovní smlouva by tedy nemohla obsahovat jen příkladmé uvedení náplně Vaší práce, nesměla by obsahovat žádný dovětek typu, že vykonáváte práci na základě pokynů zaměstnavatele, že obsahem náplně Vaší práce jsou další úkoly na základě určení zaměstnavatele atd. V praxi bývá pracovní smlouva s taxativně vyjmenovanými úkoly bez možnosti čehokoliv dalšího na základě pokynu zaměstnavatele velmi vzácná.

 

Dále podle § 301 písm. a) zákoníku práce („ZP“) zaměstnanci jsou povinni pracovat řádně podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených vydané v souladu s právními předpisy a spolupracovat s ostatními zaměstnanci. Z této formulace by bylo možné teoreticky dovodit, že pokyny nadřízeného vydané v rozporu s právním předpisem by mohl zaměstnanec odmítnout. Dále tuto teorii rozvádět nebudu, protože Vám přidělený úkol dohlížet na zdravotnického asistenta není v rozporu s právním předpisem. Naopak podle § 30 vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků, musí až na dvě marginální výjimky zdravotnický asistent pracovat pod odborným dohledem všeobecné sestry nebo porodní asistentky, zaměstnavatel tedy postupuje správně, když zajišťuje nad zdravotnickým asistentem odborný dohled všeobecnou sestrou. Otázka určení konkrétní dohlížející sestry a nakolik je toto pro sestru únosné, to je již jinou věcí.

 

Konečně, podle § 106 odst. 2 ZP zaměstnanec je oprávněn odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob; takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance. Zda lze zaměstnavatelem nově přidělený úkol dohlížet na zdravotnického asistenta hodnotit důvodné podezření, že dojde k bezprostřednímu a závažnému ohrožení života či zdraví Vám dosud přidělených pacientů, to již nejsem schopen posoudit, neboť neznám Vaši situaci, osobně bych byl s využitím tohoto ustanovení velmi opatrný a v případě Vašich obav o možné zanedbání péče o Vaše pacienty z důvodu nemožnosti objektivně zvládnout zároveň dohled nad zdravotnickým asistentem bych raději volil písemné upozornění zaměstnavateli, že pokud by na svém rozhodnutí trval a vinou této objektivní nemožnosti by došlo k zanedbání péče z Vaší strany, právní odpovědnost za tento stav ponese zaměstnavatel.

 

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…