Přeskočit na obsah

Mám právo na zvláštní příplatek?

Dobrý deň, rád by som sa informoval o práci zamestnanca v ztíženem pracovním prostředí. O tomto pojednáva ZP v § 117, ktorý hovorí, že za dobu práce v ztíženem pracovním prostředí patrí zamestnancovi mzda a priplatok. Som zdravotník - Fyzioterapeut. Pracoval som od 04/2013 do 01/2014 na oddělení ARO a JIP, ktoré podľa NV patria do oblastí práce v ztizenom prostředí. Nemocnica ako môj zamestnávateľ mi nevyplacala zvláštny príplatok ku mzde, pretože vo vyhláške sa uvádza pojem sústavné poskytovanie zdravotníckej starostlivosti. Argumentovali tým, že keď nie som na oddělení ARO alebo JIP sustavne celý deň, ale len 4 alebo 5 či viac hodín nemám nárok na zvláštny príplatok. Zákonník práce hovorí, že za dobu práce v ztíženom pracovnom prostredí patrí zamestnancovi priplatok...čo teda môže byť aj 4 alebo viac hodín a tým si myslím, že pomernu časť príplatku som mal dostať. Na druhej strane je tu NV vyhláška, ktorá hovorí o sústavnom poskytovani zdravotníckej starostlivosti. Podľa môjho nazoru pojem sústavne chápem ako sústavne poskytovanie zdravotníckej starostlivosti každý deň, vrátane aj sobotnej služby. Na oddelenie ARO som chodil rehabilitovat, cvičiť pacientov každý deň, ale keďže som tam nebol 8 hodín podľa zamestnávateľa sústavne...ale len určitý počet hodín 4 a viac, odmietali mi priznať tento zvláštny príplatok. Ja som požadoval priplatok len za skutočne strávený čas v ztizenom pracovnom prostředí. Konal zamestnávateľ správne, v súlade so zákonom?

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

 

V odpovědi vycházím z Vaší informace, že máte zaměstnavatelem potvrzeno, že oddělení, na která část své pracovní doby chodíte poskytovat zdravotní péči, skutečně podle § 6 odst. 2 nařízení vlády č. 567/2006 Sb. spadá do klasifikace ztíženého pracovního prostředí. Co se týče oddělení ARO a JIP, přístup k této klasifikaci bývá v praxi nerovný, ale dle Vašeho dotazu Vám zaměstnavatel nerozporuje, že by se o ztížené pracovní prostředí jednalo, ale argumentuje nutností odpracovat ve ztíženém pracovním prostředí celých 40 hodin týdně.

Takovou podmínku pro přiznání příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí však v právních předpisech nenajdeme. Naopak ustanovení § 117 věta první zákoníku práce uvádí, že za dobu práce ve ztíženém pracovním prostředí přísluší zaměstnanci dosažená mzda a příplatek (nikoliv tedy např. „pracuje-li zaměstnanec celou týdenní pracovní dobu“ apod.). Již zmíněné nařízení vlády č. 567/2006 Sb. ve svém znění odpočítává příplatek rovněž od hodiny.

K této problematice bohužel dále neexistuje žádná judikatura, o kterou by bylo možné se opřít, ale už jen z hlediska formulace příslušných ustanovení a z hlediska smyslu právních předpisů lze dojít k závěru, že byste skutečně v souladu s Vaším přesvědčením měl obdržet příplatek za dobu, kterou jste ve ztíženém pracovním prostředí strávil, jakkoliv nešlo o celou stanovenou týdenní pracovní dobu.

Šlo-li tedy např. o 4 hodiny denně, náleží Vám příplatek za tyto 4 hodiny a za zbývající 4 hodiny denně Vám bude příslušet toliko řádná mzda bez příplatku. Argument zaměstnavatele, že nelze příplatek přiznat vůbec, neboť se ve ztíženém pracovním prostředí nepohybujete celou týdenní pracovní dobu, nemůže dle mého názoru obstát.

www.tribune.cz

 

 

Mgr. Miloš Máca

právník se zaměřením na medicínské právo

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené