Přeskočit na obsah

Od metody MDM se distancujeme

Prohlášení České diabetologické společnosti ČLS JEP

 

S ohledem na sílící mediální kampaň týkající se metody tzv. „Mesodiencefalické“ modulace (MDM) v léčbě diabetické neuropatie a nyní i v hojení syndromu diabetické nohy a prevenci amputací, prohlašuje výbor České diabetologické společnosti, že se od této metody opakovaně distancoval a nadále hodnotí MDM jako metodu bez objektivně prokázané účinnosti v uvedených indikacích.

Zdůvodnění. V objektivně dohledatelných zdrojích (např. PUBMED) nelze nalézt odborné publikace, které by doložily racionálnost použití této metody u bolestivé formy diabetické neuropatie či syndromu diabetické nohy. K dispozici je pouze jediný odborný článek, jehož autory jsou doc. Lacigová a kolektiv, vedený prof. Rokytou. Jde o randomizovanou placebem kontrolovanou studii, která dokládá, že efekt metody na bolest i psychický stav nemocných s diabetickou neuropatií je zcela srovnatelný s efektem placeba.

 

Stanovisko ČDS bylo opakovaně zasláno na MZ a je v souladu se stanoviskem České neurologické společnosti ČLS JEP ze dne 12.7. 2013.

 

Za výbor České diabetologické společnosti ČLS JEP

Prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc.

předsedkyně

Zdroj: ČDS

Sdílejte článek

Doporučené