Přeskočit na obsah

Zaměstnavatel za mě neplatí pojistné...

Kolektivně jsme náhodou zjistili, že zaměstnavatel (s.ro.) za některé z nás neodvádí sociální a zdravotní pojištění. Již v minulosti byly nesrovnalosti ve výplatách a jejich řešení. Někomu dokonce již přišla exekuční výzva. Jak se můžeme bránit? Můžeme dát nějaký podnět OSSZ či zdravotním pojišťovnám nebo musíme čekat, až se iniciativy chopí samy? Naše obavy se každý měsíc s dalšími a dalšími na povrch vyplývajícími skutečnosti stupňují, nejsme si jisti, že je vše v pořádku.

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

V prvé řadě doporučuji splnit tzv. prevenční povinnost podle zákoníku práce, a poté, co jste uvedené skutečnosti zjistili, písemně zaměstnavatele vyzvat k řádnému odvodu pojistného, zjednání nápravy a ujištění (rovněž písemnému), že je ve věcech odvodů pojistného u Vás vše v pořádku. Kopii podání si uschovejte s razítkem z podatelny s datem přijetí. Tolerance nezákonného stavu, jestliže o něm víte, bez toho, abyste svou prevenční povinnost splnili, může způsobit Vaší spoluodpovědnost za vzniklou škodu, i přesto, že jste toliko zaměstnanci a povinnost řádného odvodu pojistného leží na zaměstnavateli-

 

Vymáhala-li OSZZ nedoplatky na pojistném přímo po Vás (čemuž příliš nerozumím), je možné se vůči zaměstnavateli rovněž obrátit s nárokem na náhradu škody. Určitě je možné také dát podnět Vaší příslušné OSSZ a Vaší zdravotní pojišťovně, jednak aby Vám poskytla přehled odvedeného pojistného, jednak aby v případě nedostatků zaměstnavatele k řádnému odvodu pojistného vyzvala. Problém by mohl zajímat také místně příslušný Oblastní inspektorát práce.

 

www.tribune.cz

 

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené