Přeskočit na obsah

Jaká je minimální zaručená mzda pro lékaře

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

Ve svém dotazu píšete o mzdě, předpokládám proto, že jde tedy o soukromého zaměstnavatele, nikoliv o nemocnici veřejnoprávního typu, kde je pobírán plat, nikoliv mzda.

Minimální zaručená mzda vychází z nařízení vlády č. 567/2006 Sb., ve kterém je výkon práce lékaře zařazen dle náročnosti do 7. skupiny, tedy v rámci zdravotnictví do té nejvyšší. S účinností od 1. ledna 2015 činí minimální zaručená mzda v této skupině 16.700,- Kč měsíčně při úvazku 1,0, hodinově to vychází na částku 99,60,- Kč. Právní předpis už pak dále nerozlišuje lékaře podle jednotlivých odborností, jedná se o minimum pro lékaře obecně. Stejně tak nejsou dána žádná jiná podrobnější kritéria např. v závislosti na počtu odpracovaných let apod.

Zaměstnavatel tedy musí dodržet toliko ustanovení o minimální mzdě, jinak ale rozhoduje o výši mzdy ve smyslu § 113 odst. 1 zákoníku práce mzdovým výměrem nebo vnitřním předpisem, případně návrhem pracovní smlouvy, kde je mzda přímo zakotvena, a je dále jen věcí nabídky/poptávky/akceptace, zda bude konkrétně určená výše mzdy pro lékaře přijatelná či nikoliv.

Pokud jste měl přece jen, navzdory textu dotazu, na mysli plat ve veřejnoprávním zdravotnickém zařízení, lze odkázat na Přílohu č. 8 nařízení vlády č. 564/2006 Sb., ve znění od 1.1.2015, která je bez problémů k nalezení na internetu.

 

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…