Přeskočit na obsah

Vlády a soukromí dárci slíbili dát na očkování miliardy dolarů

Vyplývá to z výsledků dnešní dárcovské konference v Berlíně.

Británie věnuje na program organizace GAVI Alliance 1,57 miliardy dolarů, nadace Gatesových pak 1,55 miliardy USD.

GAVI Alliance spojuje rozvojové a dárcovské země, Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), dětský fond UNICEF, Světovou banku, ale i farmaceutické firmy. Jejím cílem je zvýšit dostupnost očkování ve světě, především pak v méně rozvinutých zemích.

Dalšími velkými dárci organizace je Norsko, které dnes nově věnovalo 969 milionů dolarů, Spojené státy s darem 800 milionů dolarů a Německo, které nabídlo 720 milionů dolarů.

Společně s předchozími příspěvky nyní GAVI Alliance disponuje částkou 9,6 miliardy dolarů (235,5 miliardy Kč), což je podle agentury AP dokonce o něco málo více, než aliance požadovala pro svou činnost na období mezi lety 2016 a 2020.

Darované peníze podle organizace pomohou imunizovat dalších 300 milionů dětí proti vyhnutelným chorobám a zabrání předčasným úmrtím pěti až šesti milionů lidí. Jde prý o jeden z nákladově nejefektivnějších způsobů, jak zabránit předčasným úmrtím.

Organizace sídlící v Ženevě od počátku tohoto tisíciletí pomáhala s očkováním téměř půl miliardy dětí v nejchudších zemích světa. Financovala programy v téměř 50 zemích světa a má desítky dárců, včetně evropských zemí a institucí EU.

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené