Přeskočit na obsah

Dodavatelé mezi sponzory: proč ministr Heger nedotáhl zákaz do konce?

V době, kdy jste byl ministr zdravotnictví, jste se zasazoval o to, aby nejpozději do roku 2012 došlo k úplnému zákazu příjmu sponzorských darů od firem, které pro nemocnici fungují jako dodavatelé, anebo se o dodávky služeb či materiálů ucházejí. "Rozhodovat má kvalita a cena nabízených služeb či materiálů, ne sponzorský dar. Pokud firmě zbývá na sponzoring, má i na to prodat nám materiál nebo léky levněji," uvedl jste tehdy. Ministrem jste byl do roku 2013. Proč jste nakonec tento zákaz neprosadil?

Celý problém patří spíše do zákona o výběrových řízení a na takováto omezení nebyla v tehdejší koalici velká chuť. Dokladuje to, že nám blokovala i novelu zákona o reklamě  pro oblast léků, kde byly restrikce pro sponzoring nebo přímé úhrady "kongresové turistiky". Pokoušel jsem se zpřísnit pravidla alespoň pro přímo řízené organizace MZ. Změnu zákona o reklamě navrhujeme nyní cestou poslanecké iniciativy.

 

A nebylo možné přímo řízeným organizacím zákazat takový sponzoring bez změny zákona? Čistě z pozice ministra zdravotnictví?

Z hlediska pravomocí ministra by zákaz formálně možný byl. Já sám bych to ale udělal nevýše  u firem, se kterými nemocnice obchoduje,  ale asi by to na MZ spustilo lavinu politických útoků. Průchodnější by bylo přísnější nastavení pravidel.

Dnes je realita taková, že nemocnice dále přijímají sponzorské dary od svých dodavatelů. Současné vedení ministerstva zdravotnictví na tom neshledává nic závadného. Co na to říkáte Vy?

Jdou-li dary za pacienty, je to akceptovatelné, podobně jako dary různým k nemocnici přidruženým nadacím, kde je rozhodování o použití prostředku alespoň z části průhledné, podobně jako např. když si nemocnice zřídí např. fond pro vzdělávání, kam peníze jdou. Pokud jde o dary, jsou venkoncem jejich objemy omezené daňovými zákony. Pokládám ale za chybné, pokud  firma platí firma např. cestu na kongres cíleně lékaři, kterého si vybere,  a je to zároveň vedoucí pracovník, který může ovlivňovat výběr zdrav. prostředků nebo léků.

ivb, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené