Přeskočit na obsah

Mám nárok na vyšší platový tarif?

Pracuji jako všeobecná zdravotní sestra bez odborného dohledu. Mám platovou třídu 10. Od roku 2008 mám absolvován certifikovaný kurz EEG.Toto je hlavní náplň mé práce. Zaměstnavatel to po mě vyžadoval. Chtěla bych vědět, jestli mám nárok na třídu 11. Zaměstnavatel v tarifní tabulce uvádí-sestra bez odborného dohledu se specializovanou způsobilostí dle par. 96/2004. A to přece mám.

 

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.


Dle zadání Vašeho dotazu předpokládám, že pracujete u veřejnoprávního zaměstnavatele, nikoliv v soukromé nemocnici. Podle mého názoru dle formulace v příloze č. 2 nařízení vlády č. 222/2010 Sb., katalog prací, nárok na 11. platovou třídu máte.

Za předpokladu, že jste úspěšně absolvovala certifikovaný kurz a ministerstvo zdravotnictví Vám přiznalo nejen osvědčení pro výkon povolání bez odborného dohledu, ale také specializovanou způsobilost, neboli v tomto případě zvláštní odbornou způsobilost, týká se vás první bod u 11. platové třídy. Vymezení 10. a 11. platové třídy pro všeobecnou sestru kopíruji níže. Dodávám však to, co vždy – rozhodné není pouhé formální splnění podmínek uvedených v 11. platové třídě, ale především, zda tyto činnosti tímto způsobem v rámci plnění pracovník úkol§ zaměstnavatele reálně vykonáváte.

"Jestliže však pracujete v soukromé nemocnici, citované nařízení vlády se pro Vaší situaci bohužel nepoužije, tato garance se pro soukromý sektor nevztahuje. U soukromého zaměstnavatele by Vám postup do vyššího mzdového tarifu mohl garantovat vnitřní předpis zaměstnavatele. Pokud ani tento není k dispozici, vše je pouze otázkou komunikace se zaměstnavatelem."


10. platová třída

1. Plánování ošetřovatelské péče formou ošetřovatelského procesu bez odborného dohledu.

2. Poskytování ošetřovatelské péče prostřednictvím ošetřovatelského procesu bez odborného dohledu.

3. Provádění základní zdravotní výchovy pacientů i laické veřejnosti v oblasti ochrany a podpory zdraví a v ošetřovatelských postupech.

4. Zajišťování komplexního sterilizačního procesu včetně monitoringu na centrálních sterilizacích.

5. Poskytování vysoce specializované ošetřovatelské péče pod odborným dohledem.

6. Provádění specializovaných diagnostických, léčebných, ošetřovatelských nebo rehabilitačních postupů a výkonů zvlášť náročných z hlediska zvýšeného rizika pro pacienta nebo z hlediska technologické náročnosti provedení pod odborným dohledem.


11. platová třída

1. Poskytování ošetřovatelské péče bez odborného dohledu, k jejímuž výkonu je nezbytné získání specializované nebo zvláštní odborné způsobilosti.

2. Provádění specializovaných diagnostických, léčebných, ošetřovatelských nebo rehabilitačních postupů a výkonů bez odborného dohledu, zvlášť náročných z hlediska zvýšeného rizika pro pacienta nebo z hlediska technologické náročnosti provedení, k jejímuž výkonu je nezbytné získání specializované nebo zvláštní odborné způsobilosti.

3. Příprava a obsluha přístrojového vybavení na operačních sálech nebo na specializovaných diagnostických nebo terapeutických pracovištích, instrumentace při operačních diagnostických a terapeutických výkonech, ke které je nezbytné získání specializované nebo zvláštní odborné způsobilosti.

4. Provádění zdravotní výchovy pacientů všech věkových kategorií a jimi určených osob, případně jiných osob ve specializovaných ošetřovatelských postupech v rámci hospitalizace a přípravy na poskytování péče ve vlastním sociálním prostředí nebo před diagnostickým a terapeutickým výkonem včetně přípravy informačních materiálů.

5. Organizace a koordinace činností nelékařských zdravotnických pracovníků a zajišťování mezioborové spolupráce, zajišťování kvality péče a bezpečí pacientů v rámci organizačních celků. Zajišťování a provádění celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků včetně specializačního vzdělávání v oboru příslušné specializace.

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené