Přeskočit na obsah

Nechtějí mi uznat vyšší platovou třídu

Pracuji jako porodní asistentka na porodním sále. Délka mé praxe je 3,5 roku. Před měsícem jsem dokončila specializační magisterské studium a vrchní sestra mi nyní sdělila, že pro mne nemá místo v 11. platové třídě. Chtěla bych se tedy zeptat, jak se proti tomuto rozhodnutí mohu bránit?

 

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

 

Jestliže pracujete ve veřejnoprávní nemocnici, získala-li jste studiem specializovanou způsobilost, jak sama uvádíte, spadáte dle nařízení vlády č. č. 222/2010 Sb., katalog prací, do 11. platové třídy. Ovšem, opět zdůrazňuji, za předpokladu, zda činnosti porodní asistentky se specializovanou způsobilostí tímto způsobem v rámci plnění pracovních úkolů zaměstnavatele reálně vykonáváte, nestačí pouhé formální splnění podmínek. V právních předpisech bohužel schází výslovná povinnost zaměstnavatele přidělovat Vám po zvýšení či prohloubení kvalifikace práci tomu odpovídající, tzn. „přeřadit Vás do vyšší kategorie“. Zaměstnavatel má povinnost přidělovat Vám práci podle pracovní smlouvy, což, předpokládám, v rozporu s pracovní smlouvou nedělá, v drtivé většině případů je v pracovní smlouvě zdravotníku uveden jako druh práce „lékař“, „zdravotní sestra“ či „porodní asistentka“.

V soukromé nemocnici se výše uvedené zásady dle citovaného citované nařízení vlády nepoužijí, u soukromého zaměstnavatele by Vám postup do vyššího mzdového tarifu po absolvování specializačního vzdělávání mohl garantovat vnitřní předpis zaměstnavatele, pokud ani tento není k dispozici, vše je pouze otázkou komunikace se zaměstnavatelem.

V obou případech tak či tak by mohla být cestou písemná výzva zaměstnavateli k přidělování práce odpovídající Vámi dosažené kvalifikace a tím pádem i k přeřazení do vyššího platového či mzdového tarifu. Kopii podání si s razítkem z podatelny s datem přijetí uschovejte. Nebude-li výzvě vyhověno, lze se obrátit s podnětem na Oblastní inspektorát práce, tento podnět však stěží půjde opřít o absentující výslovnou povinnost zaměstnavatele Vás do této vyšší třídy přeřadit, jestliže tomu neodpovídá práce Vám přidělovaná, ale bylo by možné zkusit poukázat na princip rovného zacházení se zaměstnanci podle § 16 odst. 1 zákoníku práce, jestliže dosud všichni zaměstnanci, kteří absolvovali specializační vzdělávání, takto platově či mzdově postoupili, ovšem ve Vašem případě se tak nestalo.

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené