Přeskočit na obsah

Vedení ČLS JEP je k úhradě léčby kmenovými buňkami zatím zdrženlivé

Ministerstvo zdravotnictví chce, aby léčba diabetické nohy kmenovými buňkami byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Redakce MT zjistila, že ne všichni zástupci České lékařské společnost tento návrh ministerstva zdravotnictví podporují.

„Dle jednacího řádu je vyžadováno jednohlasné stanovisko, a protože se ČLS zdržela hlasování, návrh nebyl schválen. Situací jsme se podrobně zabývali. K návrhu mělo výhrady několik odborných společností, včetně těch, které ho v této formě neschválily,“ uvedl pro MT předseda ČLS JEP prof. MUDr. Štěpán Svačina.

Prof. MUDr. Alexandra Jirkovská, jejíž tým se v pražském IKEM rozvoji této metody věnuje řadu let, obhajuje léčbu kmenovými buňkami jako prokazatelně prospěšnou. Poukazuje na řadu studií, které účinnost této metody ověřily: „Máme schválení SÚKL, máme schválení etickou komisí, další schvalovací proces probíhá před udělením grantů. Můžeme předložit tvrdá data z řady randomizovaných studií v renomovaných časopisech, včetně Lancetu. Např. jedna z prvních randomizovaných studií, která zvýšila zájem o tuto terapii, vyšla v tomto velmi prestižním časopise už v roce 2002,“ uvedla již dříve prof. Jirkovská pro Medical Tribune (viz MT 23/2014).

Předseda ČLS JEP naopak tvrdí, že žádné prokazatelné studie tuto metodu neověřily. „Můj osobní názor je, že metoda nemá dostatečnou evidence base. Minimálně pokud hodnotím ty články, které jsou citovány v návrhu. Navíc docházelo i během jednání k rozporům mezi navrhujícím angiologem a diabetoložkou. Jednání o užití prostředků veřejného zdravotního pojištění by mělo být nezávislé. Klinické studie se obvykle zaslepují a osobní přítomnost autorů jedné ze studií, která vyšla pozitivně, je z vědeckého hlediska neobvyklá. Studie se obvykle publikují, ale o užití jejich výsledků jednají nezávislí experti. Osobně mi přijde neuvěřitelné, že bez jasného vědeckého průkazu by se takto využily prostředky zdravotního pojištění,“ uvedl prof. Svačina.

Redakce MT se zajímala o to, jestli ministr zdravotnictví schválí úhradu této metody navzdory tomu, že předseda ČLS JEP tento krok nepodporuje. „Píšete, že vedení ČLS JEP jako odborné společnosti se vyjádřilo proti a ČLS JEP jako taková podporu této metodě nedala. Nic takového na jednání pracovní skupiny nezaznělo. Naopak, pět odborných společností, které jsou členy ČLS JEP a jejichž postoj je z hlediska jejich odbornosti pro danou metodu nejpodstatnější, ministerstvu zdravotnictví potvrdilo, že v dané diagnóze daný způsob léčby kmenovými buňkami je v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy a že existují důkazy o jeho účinnosti. Konkrétně OS angiologická, OS diabetologická, OS intervenční radiologie, OS hematologická a OS kardiovaskulární chirurgie vyjádřily této metodě, která může pacienty zachránit před amputací nohy, jednoznačnou podporu. Postoj vedení ČSL JEP byl na tomto jednání neutrální a zástupkyně se zdržela hlasování. Možnost hlasovat proti nevyužila,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Na otázku, zda ministr zdravotnictví podpoří úhradu této experimentální léčby z veřejných peněz, však mluvčí konkrétně neodpověděla.

Proti úhradě této metody z veřejných peněz jsou ale také někteří lékaři z řad politiků. Navrhují, aby metoda byla placena z grantů. Například předseda zdravotního výboru parlamentu prof. Rostislav Vyzula poukazuje na to, že tato metoda není dostatečně ověřená ani v mezinárodním měřítku. „Při podrobné odborné diskusi na toto téma na nedávných Angiologických dnech zazněl názor, že jde o velmi nadějnou, ale stále ještě výzkumnou léčbu. Myslím, že z tohoto tvrzení by měli lidé zodpovědní za úhrady nových výkonů vycházet,“ dodává MUDr. Igor Nykl, člen výboru pro zdravotnictví PS.

Dodejme ještě, že návrh vyhlášky údajně počítá s cenou kolem stovky tisíc za jednu aplikaci kmenových buněk, přičemž více než 90 % z této sumy by měla činit cena aplikačního kitu. Naproti tomu dborná práce lékařů je velmi podhodnocená.

 

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené