Přeskočit na obsah

Proplácení přesčasů

Pracuji v nemocnici na oddělení operačních sálů. Každý měsíc mi přibude průměrně 20 hod přesčasů. Mohu si tyto přesčasy nechávat čtvrtletně proplácet, pokud je nevyčerpám do nuly formou náhradního volna?

Odpovídá Mgr. Miloš Máca, právník se zaměřením na medicínské právo.

 

Podle § 114 odst. 1 zákoníku práce („ZP“) za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen "dosažená mzda"), a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.

 

Tedy primárně máte nárok na příplatek, druhá varianta formou náhradního volna připadá v úvahu jen na základě dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, tedy se souhlasem obou stran. Jestliže je této dohody dosaženo, avšak náhradní volno se nedaří realizovat, podle § 141 odst. 2 ZP neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek podle odstavce 1.

 

Stejná zásada platí i v případě platu, viz § 127 odst. 1 a 2 ZP – neuvedl jste sice, zda pracujete v soukromé či veřejnoprávní nemocnici, ale v tomto konkrétním případě se principy neliší.

 

Z toho vyplývá, že nárok na proplacení nevyčerpaného náhradního volna po 3 měsících máte.

 

 

www.tribune.cz

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené