Přeskočit na obsah

Přesčasy nemocnice neproplácí. Místo toho chce kontrolovat personál

Zdravotní sestra zaslala do právní poradny Medical Tribune dotaz, ve kterém upozorňuje na jednání svého zaměstnavatele. (Redakce identitu nemocnice zná, ale zachovává ji na žádost sestry v anonymitě).

Zdravotnice napsala řediteli dopis, ve kterém odkazuje na kolektivní smlouvu pro letošní rok a zákoník práce, kde je jasně stanovené, že zaměstnanci mají nárok na proplacené přesčasy i přestávky v práci. Čtenářka si v dopise řediteli nemocnice také stěžuje, že z nečitelných výplatnic není možné zjistit celkový počet odpracovaných hodin, nočních a víkendových. „Nemohu si tak zpětně nic zkontrolovat ani přepočítat výplatu.“

Ředitel: je na čase hájit zájmy zaměstnavatele

Ředitel na konkrétní dotazy zaměstnankyně nereaguje. Namísto toho varuje, že vedení nemocnice by mohlo zavést třísměnný provoz nebo elektronickou evidenci příchodů a odchodů zaměstnanců. „Jeho zprovoznění jsem už několikrát odmítl, mohu však změnit názor a pilotně jej můžeme zavést pro sestry, což zvláště ty nesměnné jistě ocení,“ upozorňuje šéf nemocnice. „Dále může dojít k rozšíření monitorovacího kamerového systému nemocnice - vedlejším efektem bude i zmapování kuřáckých výletů našich zaměstnanců do našich zahrad včetně změření času tam stráveného.“

Šéf nemocnice dále upozorňuje, že vedení může zrušit sesterny nebo zavést „spy software“ do nemocniční PC sítě: „Každému uživateli bychom přiřadili účet a porovnávali jeho vykázanou pracovní dobu s dobou strávenou na internetu.“

Ředitel dodává, že v nemocnici proběhne jistě i personální a finanční audit. „Při obložnosti, která nedosahuje ani 70%, každého auditora jako první věc napadne navrhnout slučování oddělení s následným odpovídajícím úbytkem zaměstnaneckých míst a míře zaneprázdnění asi neuvěří. Takže ruku na srdce, v kolika ze všech nočních služeb jste si skutečně ani na půl hodiny nemohla odpočinout?“ ptá se v odpovědi ředitel.

Právník: zaměstnavatel porušuje kolektivní smlouvu i zákon

Redakce Medical Tribune požádala o názor právníka České lékařské komory Mgr. Miloše Mácu, který rozebral jednotlivé body stížnosti zdravotní sestry.

Co se týče nečitelných výplatnic, právník poukazuje na to, že zaměstnankyně má nárok zjistit potřebné údaje. "Pokud se zaměstnanci jeví údaje z výplatní pásky nedostatečné, nepřehledné apod., může zaměstnanec využít svého oprávnění nahlédnout do evidencí, jak je popsáno výše. Zákoník práce tedy zaručuje, aby měl zaměstnanec možnost si potřebné údaje ověřit a zkontrolovat," říká Mgr. Miloš Máca.


Proplácení přesčasů

Pokud zaměstnavatel neproplácí zaměstnanci přesčasové hodiny, porušuje tím § 114 odst. 1 ZP, respektive § 127
odst. 1. „Zaměstnanci je výslovně garantováno, že práci přesčas náleží zaměstnanci mzda nebo plat za tuto vykonanou práci přesčas a navíc k tomu příslušné příplatky, které zákoník práce garantuje,“ odpovídá právník.

Přestávky na oddych

Zákon říká, že zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po šesti hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut. „Pokud tuto přestávku provozní podmínky nedovolují (typicky zdravotník, který jako jediný slouží na oddělení), má právo, aby mu zaměstnavatel umožnil alespoň např. sníst si jídlo přinesené z domova anebo zajít si na toaletu,“ říká Mgr. Máca a dodává, že pokud zaměstnavatel nedovolí zdravotníkovi čerpat přestávku na oddech dle jeho představ, musí v tomto případě dojít k proplacení přestávky a započítání do pracovní doby.

„Řádně uzavřenou kolektivní smlouvu samozřejmě vzniká povinnost zaměstnavatele se tímto ujednáním řídit, tudíž by o věci rovněž nemělo být sporu. Na věci nic nemění ani skutečnost, že během každé směny se spontánně může vyskytnout chvíle, během které si může zaměstnanec odpočinout,“ uzavírá právník.

ivb, www.tribune.cz

 

 

 


Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené