Přeskočit na obsah

Lékaři bez hranic na několika zasažených místech v Nepálu

„O finanční podporu pro účely konkrétního pohotovostního zásahu žádáme veřejnost jen zřídka, rezervy vytvořené díky příspěvkům našich pravidelných dárců nám umožňují okamžitě reagovat na katastrofy podobného rozsahu. Chceme mít jistotu, že získané dary využijeme co nejefektivněji. Rozhodli jsme se proto nevypsat v tuto chvíli veřejnou sbírku na pomoc v Nepálu. Pokud lidé chtějí podpořit naši schopnost okamžitě zasahovat všude, kde je to potřeba, mohou se stát naším pravidelným dárcem nebo přispět na náš krizový účet 222 666/2700,“ vysvětlil Pavel Gruber, ředitel Lékařů bez hranic v ČR.

Jeden tým Lékařů bez hranic působí v Ghorce, asi 200 km severozápadně od Káthmándú, kde bylo zničeno hospitalizační oddělení místní nemocnice. Do města směřuje chirurgický tým a nákladní vůz se sadami pro poskytování krizové chirurgické péče.

Další tým pracuje v provizorním táboře Tundikhel v centru Káthmándú. Lidé zde mají omezený přístup k pitné vodě a veřejné toalety jsou přeplněné. Špatné sanitační podmínky a nedostatečné zásobování vodou vyvolávají obavy, proto se logistici Lékařů bez hranic pokoušejí co nejrychleji postarat o vodu a sanitaci na místě. Tým lékařů z nemocnice Bir ležící naproti táboru zřídil provizorní vyšetřovnu a poskytuje lidem primární zdravotní péči.

Lékaři bez hranic v úterý také vyhodnotili potřeby a kapacity 4 nemocnic v Káthmándú, zejména na traumatologických a nefrologických odděleních, která se musí postarat o pacienty s tzv. crush syndromem (těžký stav způsobený dlouhodobějším stlačením měkkých tkání při zasypání obětí). Všechny nemocnice jsou všeobecně přetížené kvůli přívalu raněných, zároveň se snaží pokračovat v léčbě chronických pacientů. Fakultní nemocnice v Káthmándú přebírá z jiných nemocnic zvýšený počet pacientů, kteří potřebují dialýzu, a to jak kvůli chronickým obtížím, tak kvůli crush syndromu. Na čekacím listu je celkem 200 pacientů a nemocnice disponuje pouze 8 dialyzačními přístroji.

Lékaři bez hranic darovali sady zdravotnického materiálu dvěma nemocnicím.

V úterý se vrátil tým z provizorního tábora v Bhaktapuru (40 km na východ od Káthmándú), kam se uchýlilo 1 500 lidí. Také tamní situace v oblasti zajištění vody a sanitace je obtížná a lidé potřebují pomoc – sbírají dešťovou vodu a nemají latríny. I zde se Lékaři bez hranic snaží problém co nejrychleji vyřešit. Tým také daroval materiál pro první pomoc a převazy místní nemocnici.

Do Káthmándú směřuje nafukovací polní nemocnice. Na místě je jeden spolupracovník české pobočky Lékařů bez hranic.

Míla Janišová, Lékaři bez hranic
Press and Communications

Zdroj: Lékaři bez hranic

Sdílejte článek

Doporučené