Přeskočit na obsah

Kongres dal doporučení k efektivní léčbě obezity

Jedinou možností efektivní léčby obezity je spolupráce různých lékařských specializací včetně chirurgie. Bariatrické operace by se měly provádět nejen u těžce obézních s BMI nad 35, ale v individuálních případech už od BMI 30, protože léčí také diabetes. Vyplývá to ze závěrů 22. Evropského obezitologického kongresu, který dnes skončil v Praze. V ČR trpí obezitou 22 procent dospělých, obézních přibývá v celé Evropě.

"Ještě před pěti sedmi lety léčili internisté, obezitologové či endokrinologové pacienty samostatně. Nyní je shoda, že specialisté z těchto oborů, plus odborníci na zdravou výživu a chirurgové, kde bariatrická chirurgie má extrémně dobré výsledky v léčbě obezity a diabetu, musejí velmi úzce spolupracovat, aby byla obezita adekvátně léčena," řekl ČTK přední český chirurg a prezident kongresu Martin Fried.

Doporučení vychází z výsledků výzkumů, podle nichž je obezita zapříčiněna mnoha faktory. "Není jeden hlavní, a když se použije sebelepší léčba, kdy se působí jen na jeden či dva faktory, tak ty ostatní během krátké doby efekt léčby přebijí a onemocnění se vrátí zpět," upozornil.

Nové doporučení zohlední odborníci také při svém příštím setkání v roce 2016, kdy se poprvé v evropské historii léčby obezity sejdou na kongresu v Göteborgu ve Švédsku lékaři všech oborů, včetně výzkumu.

Úzkou spolupráci jednotlivých odborností označil Fried za revoluční, stejně jako propojování chirurgické léčby obezity a cukrovky. Operace nemůže být opravdu úspěšná, pokud diabetolog stav pacienta dál nekontroluje, řekl. Dosavadní výsledky léčby ukazují, že až 75 procent pacientů s cukrovkou nemusí po operaci brát antidiabetika a držet dietu, u ostatních se alespoň cukrovka zlepší.

Chirurgická léčba může také velmi dobře pomoci diabetikům, kteří nejsou až tak obézní. Operace u nich spustí ve střevě tvorbu inkretinů, což jsou látky podobné hormonům. Inkretinový efekt pak přispěje k tomu, že se cukrovka rychle a zásadně zlepší, tedy v podstatě vyléčí.

ČTK

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené