Přeskočit na obsah

Navýšení platů, nebo jen pár jogurtů navíc?

Jak reálné je zvýšení příjmů lékařů a sester při navýšení rozpočtu o 1,8 miliardy? Jak významné toto navýšení bude? Pocítí to vůbec nebo se jedná jen o pár stokorun? A může slibovaná úhradová vyhláška zajistit, že každá přidaná koruna skončí u zdravotníků na výplatní pásce? Nejprve je nutné konstatovat, že osobní náklady v českém zdravotnictví se podle různých zdrojů pohybují kolem 46 procent z celkových nákladů. Pokud zdravotnictvím proteče zhruba 250 miliard Kč ročně, lze odhadnout výši celkových osobních nákladů kolem 115 miliard korun.

I kdyby tedy skutečně částka 1,8 miliardy šla do poslední koruny na osobní náklady – ne tedy jen na platy, ale i odvody a pojistné –, zvýšení by nepřesáhlo 1,55 procenta. Jen pro srovnání, před pár dny se mi dostal do rukou materiál, podle kterého vedení jedné nejmenované zdravotní pojišťovny v ČR zvýšilo průměrné mzdy třinácti svých vedoucích pracovníků o dvacet procent na 281 tisíc Kč měsíčně v průměru na jednoho pracovníka, alespoň podle údajů z její uveřejněné výroční zprávy.

Jelikož v tomto roce došlo dle zveřejněných údajů k markantnímu meziročnímu nárůstu pacientů jak v nemocnicích, tak v ambulancích, k nárůstu předepsaných léků o čtyři procenta aj., bude zcela jistě řada dalších oblastí, které si budou žádat citelné navýšení finančních prostředků.

Zda zbude na mzdy, těžko předvídat. Je však potřeba zdůraznit, že ministerstvo v čele s ministrem vytváří zejména legislativní rámec fungování zdravotnictví a není mi znám instrument, kterým by mohlo jakkoli ovlivnit, natož pak zajistit vázání těchto prostředků na posílení osobních nákladů. Dokonce i pokud by nařídilo navýšení tarifních platů v přímo řízených organizacích, které tvoří jen frakci celého zdravotnictví, stěží může nařizovat výši odměn a příplatků v situaci, kdy na tyto náklady zařízení prostředky nezbudou.

Již vůbec nechápu, jak by bylo možné zajistit, aby šly peníze přímo na růst platů zdravotníků, pomocí úhradové vyhlášky. Podle § 17 odst. 5 zákona č. 47/1997 Sb. je ministerstvo zmocněno úhradovou vyhláškou stanovit jen a pouze hodnoty bodu, výši úhrad hrazených služeb a regulační omezení. Nic víc. Osobně proto pochybuji, že tato informace tisku pochází skutečně od pana ministra či z ministerstva, protože taková garance možná není.

Reálně se tedy obávám, že k žádnému viditelnému růstu mezd vlivem tohoto navýšení nedojde. Jiná věc je očekávaný zvýšený výběr pojistného díky nečekaně vysokému růstu naší ekonomiky. Nezapomínejme však, že např. jen Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR potřebuje doplnit cca dvě miliardy do prázdného rezervního fondu. V minulých dnech se objevila zpráva, že již prvních 300 milionů do fondu aktuálně převedla, nicméně stále zbývá doplnit částku do povinné výše.

Na otázku, zda je jisté, že se každá koruna dostane zdravotníkům do jejich mezd, si tedy velmi snadno každý odpoví sám.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…