Přeskočit na obsah

Studie: nová anitidiabetika ušetří systému peníze

Přes 860.000 Češek a Čechů se léčí s cukrovkou 2. typu, která je spojena s nezdravým životním stylem. Dalších asi 250.000 o své nemoci zatím neví, cukrovka totiž nebolí.

O to zákeřnější je později, kdy se objeví závažné komplikace, jako poškození srdce a cév, zraku, ledvin či nervů, řekl dnes novinářům předseda Diabetické asociace profesor Milan Kvapil. Nadějí pro nemocné jsou podle něj nové léky, které komplikace odvrátí, ušetří i zdravotní pojišťovny.

Celkové náklady na léčbu diabetu v ČR tvoří podle Tomáše Doležala z Institutu pro zdravotní ekonomiku přinejmenším deset procent nákladů na zdravotní péči. "Většina peněz jde na léčbu komplikací diabetu. Zvyšuje se počet pacientů a kardiovaskulárními komplikacemi, které mají na svědomí přibližně 70 procent úmrtí diabetiků," uvedl.

Přínos nové léčby potvrdila tzv. farmakoekonomická studie. Sledovala 324 pacientů s diabetem druhého typu. V době nasazení moderní léčby byli v průměru devět let od diagnózy a měli vysoké hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Ten určuje, jak dobře či špatně pacient cukrovku zvládá. Při léčbě jim výrazně klesl glykovaný hemoglobin, tlak, cholesterol a snížila se jejich nadváha.

"Ačkoli je léčba na začátku trochu dražší, dlouhodobě spoří náklady tím, že klesnou výdaje na léčbu komplikací," zdůraznil profesor. Z nových léků nerozšířenější jsou gliptiny, které zvyšují u diabetika přirozenou cestou tvorbu inzulínu. Nejnovější jsou glifloziny, při kterých diabetici vylučuju přebytečný cukr močí.

"V přepočtu na 1000 léčených pacientů by v průběhu 20 let stát ušetřil ze zdravotního pojištění kolem pěti milionů korun přímých nákladů na kardiovaskulární komplikace, až 25 milionů na renální komplikace a až 14 milionů korun na diabetickou nohu," shrnul Kvapil.

Přes 100.600 českých diabetiků má kvůli své nemoci postižený zrak, 2200 osleplo, výskyt infarktu myokardu je u nich až pětinásobně vyšší než v běžné populaci. Přes 97.100 diabetiků má chronické postižení ledvin, více než 40.000 trpí syndromem diabetikcé nohy a přibližně 10.000 muselo podstoupit amputaci dolní končetiny.

Podle náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Petra Hoňka loni vydala VZP na akutní léčbu diabetu téměř 3,5 miliardy korun, dalších 3,5 miliardy korun činí dlouhodobé náklady. "Společně s ostatními zdravotními pojišťovnami odhaduji celkovou částku vynaloženou na léčbu diabetu a návazných komplikací na 11,5 miliardy korun," řekl. Cukrovka vede k invaliditě, tři procenta nově přiznaných důchodů dostávají diabetici.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené