Přeskočit na obsah

Sanitky „bez lékařů“ s kvalifikovanými nelékaři – realita, na kterou si musí společnost zvyknout

V posledních dnech se v médiích opět začaly objevovat články, které neustále upozorňují na kritický nedostatek lékařů na zdravotnických záchranných službách. Jedná se o systémový problém, který se v dohledné době a pravděpodobně ani v horizontu nejbližších let jen tak nevyřeší, jenž ale na druhou stranu postupně transformuje obor zdravotnického záchranáře do nové podoby.

Celou situaci však  zhoršují informace v médiích, které upozorňují na snížení kvality přednemocniční péče poskytované posádkami bez přítomnosti lékaře - tedy posádkami obsazené dle zákona záchranářem a řidičem. Taková sdělení mohou mít pro obyčejné lidi – pacienty povahu poplašného charakteru.

Např. autor Kinšt v regionálním deníku uvedl termín sanitky „druhé kategorie“ nebo ČTK píše o nedostatku lékařů v Pardubickém kraji, které musí nahrazovat jen vyškolení záchranáři. Nad to je v článku citován i ředitel krajské ZZS , který uvádí, že situaci s nedostatkem lékařů se snaží řešit alespoň větším počtem posádek s vysokoškolsky vzdělaným záchranářem, když by sám měl vědět, že zdravotničtí záchranáři mají bez rozdílu typu kvalifikačního studia stejné kompetence.

Ani slova pana ministra zdravotnictví, že pokud jsou v posádkách ZZS střední zdravotničtí pracovníci, je to šokující, nemohou vést k pochopení situace u laické veřejnosti. Tato tvrzení jsou prostě tristní a znevažují práci těch, kteří zajišťují markantní část výjezdové činnosti zdravotnických záchranných služeb a bez kterých by systém poskytování PNP v ČR dávno zkolaboval.

Jak uvádí MUDr. Slabý, prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR, za rok 2014 záchranáři ošetřili téměř milión pacientů. Počet výjezdových skupin rychlé zdravotnické pomoci tvoří 62 % všech výjezdových skupin. Posádky jen se záchranářem a řidičem ošetřily 66,5 % všech pacientů ošetřených zdravotnickou záchrannou službou.

Zdravotnický záchranář je plnohodnotným členem posádky a systému PNP v ČR a musí poskytnout adekvátní neodkladnou přednemocniční pomoc stejně tak jako lékař, včetně život zachraňujících výkonů. Rozhodně nemůžu souhlasit s výroky, že záchranáři poskytují méně kvalitní či nižší úroveň péče, neboť po absolvování studia na vyšší odborné či vysoké škole, jsou ze zákona povinni se nadále celoživotně vzdělávat. Například specializační vzdělávání záchranářů v oboru Urgentní medicína je dalším krokem, který vede k vyšší kvalifikaci těchto nelékařů ve smyslu vyšších kompetencí získaných na základě dalšího specializačního vzdělání a zvýšení praktických dovedností.

V závěru bych chtěla podotknout, že v současné době je nutností naopak zvyšovat povědomí laické veřejnosti formou validních informací od odborníků a eliminovat zprávy poplašného charakteru, které veřejnost uvádí v omyl.

 

Mgr. Marinella Danosová, DiS

Prezidentka Komory záchranářů ZZS ČR

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…