Přeskočit na obsah

Hormon sportu irisin pomáhá spalovat tuky

Hormon sportu není žádný výmysl. Je v naší krvi a pomáhá nám hubnout. Jmenuje se irisin. Byl objeven už v roce 2012 u myší a zdál se být jakýmsi falešným mýtem. Nyní ho však experti z Harvardovy univerzity našli i u lidí: objevili, že spaluje tuky a že jeho množství podstatně roste s fyzickou aktivitou, napsal italský deník La Repubblica.

Objev irisinu, o němž psal časopis Nature v roce 2012, obletěl svět. Byl zjištěn v kosterním svalstvu myší, a protože jeho množství se zvyšovalo s fyzickou aktivitou, přezdívalo se mu hormon sportu. Je totiž schopen urychlovat metabolismus a prospívat nejen naší váze, ale také mozku a srdci.

"Irisin působí na tukové buňky tak, že se mění na hnědý tuk, jenž funguje jako spalovač tuků, které přeměňuje na teplo. Vylučování irisinu do krve vede ke zrychlení metabolismu i bez fyzické aktivity. Hormon může sloužit k novým léčebným metodám u metabolických poruch jako je cukrovka nebo obezita," uvedli tehdy jeho objevitelé.

Existence hormonu u lidí byla zpochybněna, protože výzkum na myších byl vedený metodami, které se u člověka nedaly použít. Dnes však ti vědci, kteří objevili irisin u myší, zjistili jeho přítomnost i v lidské krvi. Objev publikoval časopis Cell Metabolism.

Vědci ho nalezli u vzorku deseti osob ve věku pětadvaceti let, z nichž šest se věnovalo intenzivní fyzické aktivitě, jako je aerobic, jízda na kole a rychlá chůze třikrát týdně po dobu dvanácti týdnů, čtyři osoby povětšinou seděly. "Objevili jsme, že irisin obíhá v minimálním množství rovnajícímu se 3,6 nanogramu na mililitr, v plazmatu osob, které převážně seděly. U osob vyvíjejících sportovní aktivity jeho úroveň podstatně vzrostla, na 4,3 nanogramu na mililitr. Získané údaje ukazují, že se irisin vyskytuje i u lidí, obíhá v krvi a je regulován cvičením," vysvětluje hlavní autor studie Mark Jedrychowski. "I když irisin obíhá ve velmi malém množství, je tento interval srovnatelný s mnoha dalšími významnými biologickými hormony jako je inzulin," dodává.

Vědci použili hmotnostní spektrometrie kvantitativního typu a zlepšili systém analýzy lidských genů zapojených do produkce irisinu. "Dnes použitá metoda měření hormonu je nepochybně přesnější. Objev irisinu v roce 2012 byl opředen emocemi, protože jsme objevili důvod, proč nás cvičení udržuje ve zdraví. Když úroveň irisinu u myší vzrostla, zrychlil se jejich metabolismus, a to mělo pozitivní vliv na srdce a mozek," uvedli experti. Cesta k pilulce, která nám umožní dosáhnout stejných kladných výsledků jako při sportování, ačkoli se budeme válet na pohovce, je dnes možná jasnější.

Spalování kalorií a zrychlení metabolismu lze dosáhnout rovněž tím, že se vystavujeme chladu. Ukázala to studie vědců z Národního ústavu pro diabetes a nemoci trávicího ústrojí a ledvin ve Spojených státech publikovaná na stránkách časopisu Cell Metabolism.

Zapomeňte na pot při namáhavém sportu, jak to velí móda cvičení za vysokých teplot, jehož cílem je spalovat více kalorií. Abyste se při pohledu na váhu nestresovali, stačí trocha chladu. Jestliže se podle výzkumu amerických vědců vystavíme chladu, zvyšuje se v našem těle množství irisinu, který stimuluje tukové tkáně k produkci kalorií tak, aby si tělo mohlo udržet svou vnitřní teplotu. "Snižování teploty v bytech v zimních měsících tedy může pomoci rodinnému rozpočtu i metabolismu, který se zrychluje," uvedli vědci.

ČTK/La Repubblica

 

 

 

Zdroj: ČTK/La Repubblica

Sdílejte článek

Doporučené