Stránky jsou určené odborníkům ve zdravotnictví.
Úterý 19. září 2017 | Svátek má Zita
  |  Politika  |  Komentáře  |  Finance  |  Kongresy  |  Z regionů  |  Tiskové zprávy  |  Legislativa  |  Rozhovory  |  

INFORMACE

PŘIHLÁŠENÍ
Registrovaný e-mail:
Heslo:
 

Ročně je v ČR na 8000 případů kolorektálního karcinomu

Ročně je v ČR na 8000 případů kolorektálního karcinomu

27.10.2015 06:25
Zdroj: ČTK
Ročně u více než 8000 Češek a Čechů zjistí lékaři kolorektální karcinom. V zemi žije přes 20.000 lidí s tímto typem karcinomu, ročně přes 3500 pacientů zemře. Česko se dlouhodobě drží na předních příčkách světového žebříčku této zhoubné nemoci.
Upozornění: Následující článek vybírá redakce www.tribune.cz v rámci monitoringu médií.
Není redakčním textem. Zdroj média tohoto článku najdete v záhlaví nebo na konci textu.

Ročně u více než 8000 Češek a Čechů zjistí lékaři karcinom tlustého střeva a konečníku. V zemi žije přes 20.000 lidí s tímto typem rakoviny, ročně přes 3500 pacientů zemře. Česko se dlouhodobě drží na předních příčkách světového žebříčku této zhoubné nemoci.

Lékaři varují před tím, že jednou z hlavních příčin tak vysokého výskytu je nadměrná spotřeba uzenin. Varování potvrdila dnes Světová zdravotnická organizace (WHO), když zařadila uzeniny na seznam prokázaných karcinogenů.

"Češi mají hodně rakoviny tlustého střeva, jedí hodně uzenin, přímo se uzeninami přejídají," řekl ČTK odborník na zdravou výživu Petr Havlíček.

Hlavním problémem podle něj je množství. Češi se naučili konzumovat obrovské množství uzenin a červeného masa, jež je podle WHO také rizikové. Při trávení nemusí dojít k dokonalému zpracování bílkoviny, ta ve střevě zahnívá, poškozuje střevní sliznici. Následkem činnosti hnilobných bakterií vzniká ve střevě zánět a následně nádor.

Riziko zvyšuje také velké množství soli v uzeninách. Doporučená denní dávka soli je do pěti gramů, to člověk vyčerpá deseti deky sušené šunky. Češi konzumují trojnásobek soli oproti doporučenému množství, jen minimum je z dosolování pokrmů, hlavní dávka je právě z uzenin.

V uzeninách nepříznivě působí na zdraví také látky, které vznikají z hoření, když se uzeniny zauzují. Dalším rizikem jsou dusitanové rychlosoli, když se taková uzenina při vysoké teplotě zahřeje, třeba se opečou buřty, vznikají karcinogenní nitrosaminy.

Obliba uzenin v Česku souvisí podle Havlíčka s tím, že lidé mají málo času na přípravu jídla, rychlou večeři řeší párkem či salámem. "Jíme uzenin nezřízeně moc a strašně moc jíme i červeného masa," poznamenal.

Varování WHO směřuje podle něj zejména k pravidelným jedlíkům uzenin a červeného masa. Pokud si člověk dá jednou za čas kvalitní šunku, ohrožen není, stejně tak nevadí, když do jinak zdravého jídelníčku výjimečně zařadí i uzeninu. Jde totiž hlavně o míru.

Vliv na možný rozvoj rakoviny mají i další okolnosti, jako jsou dispozice daného člověka. Kouření zvyšuje riziko rakoviny, ale ne každý kuřák ji dostane, stejně jako mezi pacienty je i řada nekuřáků. "Je to celý komplex více věcí, celkově to souvisí s životním stylem. Rozhodně ale do zdravého životního stylu nepatří to, že se budu přejídat červeným masem a uzeninami," shrnul Havlíček.

ČTK



Copyright © 2000-2017 MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o. a dodavatelé obsahu (ČTK).
All rights reserved.  Podrobné informace o právech.  Prohlášení k souborům cookie.  

Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?

Tyto stránky jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví. Informace nejsou určeny pro laickou veřejnost.

Potvrzuji, že jsem odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat.
Beru na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.
Pro vstup na webové stránky je potřeba souhlasit s oběma podmínkami.
ANO
vstoupit
NE
opustit stránky