Přeskočit na obsah

Argatroban pro léčbu pneumonie

Antikoagulancium argatroban působí jako přímý inhibitor trombinu a je užíváno pro prevenci či léčbu trombózy především u pacientů s heparinem indukovanou trombocytopenií. Tým amerických lékařů pod vedením Ramy K. Mallampalliho z University of Pittsburgh nyní vytipoval argatroban jako lék vhodný pro léčbu pneumonií vyvolaných kmeny Pseudomonas aeruginosa rezistentními k antibiotikům a zřejmě i při dalších závažných plicních infekcích.

Vzhledem k razantnímu nárůstu rezistentních kmenů patogenních bakterií hledají lékaři nové neantibiotické terapie bakteriálních infekcí. Často jsou tyto terapie vytipovány na základě screeningu efektů již povolených léků. Pro léčbu infekcí vyvolaných Coxiella burnetii tak lze například využít neantibiotické léky, které zasahují do pacientova metabolismu cholesterolu, a infekce vyvolané Legionella pneumophila lze potlačit léky zacílenými na vápníkovou signální kaskádu pacienta.

Při pneumoniích dochází k destrukci epitelových buněk plic z ne zcela jasných příčin. Mallampalli a jeho spolupracovníci zjistili, že jednou z klíčových molekul podílejících se na destrukci plicních epitelů je protein Morf4l1. Ten má v plicní tkáni postižené infekcí silně zvýšenou expresi, zatímco ve zdravých plicích se vyskytuje jen ve velmi malých množstvích, protože je buňkami velmi rychle degradován. Při plicních infekcích je ale degradace proteinu Morf4l1 potlačena, protein se hromadí v plicní tkáni a spouští destrukci buněk plicního epitelu.

Simulace in silico odhalila jako potenciální velmi slibný inhibitor proteinu Morf4l1 antikoagulancium argatroban. Testy na myších tento předpoklad plně potvrdily. Zvířata infikovaná kmenem Pseudomonas aeruginosa rezistentním k řadě antibiotik měla plíce chráněné před poškozením už velmi nízkými dávkami argatrobanu a léčba jim významně prodloužila život. Jako důležitý se jeví fakt, že k dostatečné inhibici proteinu Morf4l1 dochází při dávkách argatrobanu, které nemají významný efekt na srážlivost krve.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…