Přeskočit na obsah

Brněnské ICRC bude mít nové týmy

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (ICRC) v lednu zahájí druhou pětiletou fázi svého fungování. Nové vědecké skupiny se zaměří na výzkum v oblasti biochemie a onkologie, jedna skupina se bude věnovat neuropsychiatrii.

Na období 2016 až 2020 získá centrum miliardovou dotaci z Národního programu udržitelnosti, což je však jen 60 procent plánovaného pětiletého rozpočtu. Zbylou částku si na sebe musí ICRC vydělat.

"V dalších letech přijde jistě zvýšení kvality ve srovnání s kvalitou výzkumu mezinárodní úrovně. Na ní musíme být konkurenceschopní," uvedl ředitel centra Gorazd Stokin. Centrum může další peníze získat z dotací na dílčí projekty, z výzkumu pro firmy a z klinických studií.

Nové výzkumné týmy v oblasti onkologie a biochemie navážou na úspěšné výzkumy Centra biomolekulárního a buněčného inženýrství, které letos učinilo velký posun k poznání principu, jak vznikají některé typy nádorů prsu a vaječníků.

Neuropsychiatrický výzkum se má zaměřit na takzvaný systém odměny. "Jde o základní neurobiologický systém, který zajišťuje přežití a rozmnožování. Zneužívání jeho funkce se stalo v moderní společnosti závažným epidemiologickým a klinickým problémem. Zejména v závislosti na psychoaktivních látkách," uvedl ředitel ICRC Gorazd Stokin.

Dosavadních pět let bylo přípravnou fází, kdy bylo postaveno nové výzkumné centrum v areálu nemocnice a zahájilo výzkum. Posláním je hledat nové léčebné metody a prevenci pro nemoci srdce a nervová onemocnění. Pro práci zatím získalo centrum 285 výzkumníků z 19 zemí, zahájilo spolupráci s prestižní americkou Mayo Clinic a desítkami vědeckých institucí.

Ředitel svatoanenské nemocnice Martin Pavlík také připustil, že v další pětileté fázi bude omezen počet zaměstnanců. "Musíme vytipovat ty nejlepší a nejperspektivnější. Kolik lidí odejde, však zatím není zřejmé a řešíme to," řekl Pavlík.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…