Přeskočit na obsah

BBC: Zdravotnictví na Kubě řízeno heslem prevence lepší než léčba

Zdravotní stav Kubánců je lepší nejenom ve srovnání s jinými chudými státy, ale v některých případech i s mnohem bohatšími. Kuba má nižší úmrtnost malých dětí než USA a shodný věk dožití obyvatelstva, i když podle Světové banky její zdravotní systém utratí ročně na jednoho obyvatele 431 dolarů (10.000 korun) a ten americký 8553 dolarů (210.000 korun).

Jak to Kubánci dělají a mohou se od nich poučit jiné země bez ohledu na to, jak jsou bohaté? Ředitelka Světové zdravotnické organizace Margaret Chanová odpovídá jednoznačně: Mohou. Oceňuje především zaměření na prevenci a doporučuje, aby v tom země Kubu napodobily.

Zdravotní péče je na Kubě zdarma pro všechny. Je to jedno ze základních práv zakotvených v ústavě a zajištěných státem. Základ prevence je na nejnižší úrovni a začíná u rodinných lékařů, kteří ošetřují obyvatele spadající pod kliniky svým bydlištěm.

Kuba nemá o lékaře nouzi. O 11 milionů Kubánců pečuje 90.000 lékařů a lékařek. Znamená to, že jich na každých 1000 obyvatel připadá osm, což je více než dvojnásobek ve srovnání s USA nebo Británií (na 1000 Američanů připadá podle Světové banky 2,5 lékaře a na stejný počet Britů 2,7).

Mnoho z těchto lékařů pracuje na klinikách a spolu s obvodními lékaři a zdravotními sestrami zblízka sledují stav obyvatel.

Obvodní lékařka Tanya Rosa Cuevasová Hillová vede kliniku ve čtvrti staré Havany. Má k dispozici zdravotní sestru a na starosti 334 rodin žijících poblíž kliniky. "Miluji práci rodinného lékaře. Náš první úkol je předejít onemocnění. A to je na má práci úžasné. Předejít nemoci a náhlé příhodě, to se mi na práci líbí nejvíc," říká.

Klíčovou zásadou této péče jsou každoroční preventivní prohlídky všech 1287 lidí z jejího obvodu. Většinu z nich Hillová prohlédne v jejich domácím prostředí. Prohlídce se nikdo nevyhne. "Má sestřička dobře ví, kde ti lidé bydlí, mohou prchat, ale neuniknou," směje se lékařka.

Na základě takto pravidelně získávaných informací jsou pacienti rozděleni do kategorií podle zdravotního rizika. Jsou-li považovaní za zdravé, pak stačí roční prohlídky, mají-li ale nějaké potíže a jestliže kouří nebo holdují alkoholu, jsou sledováni častěji.

Jde o celistvý přístup ke zdravotní péči, který se může někomu zdát až rušivý, ale na Kubě je obecně přijímaný. Hlavním cílem je předejít propuknutí nemoci.

Gail Readová, která vede zdravotnický časopis MEDICC, říká, že chudé Kubě nezbývá nic jiného než klást důraz na prevenci. "Léčit vysoký tlak tělesným cvičením vyjde mnohem levněji než provádět by-pass. Dává smysl zachytit problém dřív, než nastane, nebo aspoň velmi záhy po jeho objevení," podotýká Readová.

Vysoce centralizovaná Kuba tedy získává údaje na lokální úrovni a postupuje je klinikám, kde se rozhoduje o nejlepším způsobu zásahu. Mimořádná úspěšnost tohoto přístupu ale paradoxně vyvolává jiný problém. Díky účinnému systému očkování Kubánci neumírají na infekce a žijí déle. Populace v důsledku toho stárne, což slovy jednoho z ministrů vytváří "pro zemi ohromnou výzvu".

Kubánci umírají vlivem stárnutí populace, rostoucí obezity a problémů, které přináší kouření a alkohol, na tytéž nemoci jako občané zemí s vysokým příjmem obyvatelstva: na nemoci srdce a rakovinu. Říká se tam, že "Kubánci žijí jako chudáci, ale umírají na totéž jako bohatí".

Obvodní lékaři denně sledují lidi, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici, mají nemocné srdce nebo trpí cukrovkou či rakovinou. Vláda na tento vývoj reagovala a zavedla osvětové programy týkající se vlivu kouření a alkoholu a prospěšnosti diet a cvičení. Šířit je budou rodinní lékaři a zdravotní sestry, opět při osobních návštěvách domácností.

ČTK/BBC

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené