Přeskočit na obsah

Čínská medicína v Mladé Boleslavi by měla být do poloviny roku

"Stále jednáme o klinice čínské medicíny v Boleslavi. Současný stav je, že jsme požádali o výjimku ministerstvo zdravotnictví, které musí udělit výjimku na tuto činnost," uvedl Petera. Věc už probíral s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), žádosti kraje by podle něj mělo být vyhověno.

Hejtmanství musí podle Petery také řešit finance, protože tato léčba není hrazena ze zdravotního pojištění. Klinika má vzniknout v léčebně dlouhodobě nemocných při mladoboleslavské nemocnici, v zařízení budou ordinovat lékaři přímo z Číny.

Tradiční čínská medicína je léčebný systém, který k léčení využívá zejména bylinnou léčbu, ale také masáže, změnu stravy a životního stylu, akupresuru nebo akupunkturu. V Česku má své příznivce, ale i odpůrce.

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové od loňského září funguje ambulance tradiční čínské medicíny, o léčbu je velký zájem. Ambulance spadá pod Česko-čínské centrum tradiční čínské medicíny, které vzniklo v červnu. Centrum zkoumá například vliv čínské medicíny na onkologické pacienty či nemocné roztroušenou sklerózou. V hradecké nemocnici by měla vzniknout i klinika, která by se vedle léčby a výzkumu věnovala také pedagogickým aktivitám.

ČTK

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené