Přeskočit na obsah

Lékový ústav stahuje Utrogestan kvůli závadě v jakosti

ČTK to sdělila mluvčí ústavu Lucie Šustková. Některé tobolky stahované šarže jsou deformované a jejich obsah vytéká do dutiny blistru. Závada může snížit účinnost přípravku. Náhrada je dostupná formou jiné šarže, uvedla.

"Stahování se týká léčivého přípravku Utrogestan, POR CPS MOL 30x100 MG, číslo šarže 152409, použitelné do 08/2018," upřesnila mluvčí.

Pacientky léčené Utrogestanem by si podle doporučení ústavu měly zkontrolovat šarži léku, který mají doma. Pokud zjistí, že mají uvedenou šarži, neměly by přípravek používat. Náhrada je dostupná formou jiné šarže, která není závadou v jakosti nijak dotčena.

Pokud náhrada není dostupná, měla by pacientka navštívit lékaře, aby jí napsal nový recept na Utrogestan. Načatá i nenačatá balení lze vracet do lékáren do 15. března 2016. V případě, že nebude možná výměna za nezávadné balení, bude pacientce vrácena částka ve výši průměrného doplatku 51 Kč.

Pokud lékárna odmítne vrátit peníze za vadná balení, doporučuje ústav kontaktovat společnost Besins Healthcare Czechia, s.r.o., Rybná 678/9, 110 00 Praha 1, tel: +420 234 093 205.

Nežádoucí účinky je možné hlásit na farmakovigilance@sukl.cz či prostřednictvím elektronického formuláře www.sukl.cz.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené