Přeskočit na obsah

Nová léčba snižuje riziko rekurence tumoru močového měchýře

ČTK to řekl předseda České urologické společnosti Marek Babjuk, který výsledky studií nové metody označil za velmi nadějné. V Česku bylo v letech 2009 až 2013 hlášeno ročně v průměru 1622 případů rakoviny měchýře u mužů a 576 u žen. U mužů je to šestý nejčastější zhoubný nádor, u žen 13.

Základem léčby rakoviny močového měchýře je endoskopické odstranění nádoru přes močovou trubici. Až u 80 procent pacientů se ale časem nádor vrací, v některých případech dokonce i v horší podobě. Nádor může ohrozit pacienta na životě, proto lékaři volí radikální řešení - odstranění celého měchýře. Tomu se podle profesora Babjuka mohou nyní pacienti vyhnout.

"Jednou z možností snížení rizika dalšího nádoru je opakované podání cytostatika přímo do močového měchýře, které provádíme v přesně daných intervalech," popsal hlavní lékař kliniky Uroklinikum, která disponuje zatím jediným přístrojem Synergo v Česku.

Využití metody v praxi ukázalo, že účinnost podaného cytostatika stoupá při současném ohřátí stěny močového měchýře na 45 až 48 stupňů Celsia pomocí radiofrekvenčních vln. K aplikaci je používán systém Synergo, který sestává z vlastního přístroje a speciálního katétru, popsal Babjuk.

"Ve světě probíhá řada studií, jejich první výsledky jsou velmi nadějné. Zdá se, že intravezikální termochemoterapie se stane alternativou k podání BCG vakcíny do močového měchýře, které je celosvětově nedostatek a která je v ČR k dispozici ve zcela omezeném a nedostatečném množství," uvedl profesor.

Využití systému Synergo je podle něj vhodné zejména u pacientů s opakovaně vznikajícími nádory měchýře, kde byla dosavadní léčba neúspěšná. Právě u těchto pacientů může nová léčba zabránit tomu, aby jim musel být odstraněn kvůli nádoru celý močový měchýř.

Ročně se ve světě zjistí čtvrt milionu nových onemocnění, ve všech průmyslových zemích výskyt roste. Rakovina močového měchýře patří mezi nejzáludnější nádory močových cest. Záludnost spočívá v tom, že se zjistí zpravidla až v pozdějších fázích, proto i léčba je složitější.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené