Přeskočit na obsah

Kauza Tronevia: Ředitel SÚKL věděl o problému už dva roky

Ministr zdravotnictví a ředitel SÚKL musí do konce ledna zdravotnímu výboru poslanecké sněmovny vysvětlit, kdo nese přímou odpovědnost za současný velmi problémový stav IT v lékovém ústavu. Soudní spor SÚKL s firmou Tronevia a.s., který začal v prosinci, totiž může skončit podobně jako kauza Diag Human.

Před třemi lety redakce MT jako první upozornila na to, že Státní ústav pro kontrolu léčiv zadává IT zakázky firmám za kontroverzních okolností. V roce 2012 uzavřel SÚKL smlouvu se společností Tronevia a.s. Ukázalo se, že tuto firmu založil bývalý IT zaměstnanec Miloš Klápště se svým společníkem a zakázky v hodnotě desítek milionů získala  firma jen pár měsíců po svém založení. Vedení SÚKL postupně připouští, že ústav se stává na Tronevii závislý – autorská práva pro klíčové aplikace (e-recept, LEK 13, DIS 13, ESB) drží právě tato firma.

Kvůli této závislosti zadal SÚKL zakázky firmě Tronevia bez soutěže už v minulosti, za poslední čtyři roky si tato firma díky spolupráci s lékovým ústavem přišla na více než 108 milionů korun.

Ještě loni v listopadu žádal ministr zdravotnictví vládu o to, aby firmě Tronevia schválila další zakázku bez soutěže za 50 milionů korun. Vládě se tento návrh nezamlouval, ale nakonec  odsouhlasila, aby firma Tronevia získala zakázku v hodnotě zhruba 42 milionů korun. 

Domluvu na této další spolupráci však Tronevia podmiňovala uznáním autorských práv k některým softwarovým aplikacím. To ovšem SÚKL odmítl, a proto se v polovině prosince Tronevia obrátila na soud s tím, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) neoprávněně používal její software při provozování Centrálního úložiště elektronických receptů a Registru pro léčivé přípravky s omezením a dalších aplikacích. Z rozhodnutí soudu tak přestaly fungovat například elektronické recepty a další funkcionality. Objevily se pochybnosti o tom, že tento „blackout“ stíží sledování pohybu léků na trhu a lékový ústav navíc ztratí přehled o hlášení závad v jakosti léků.

SÚKL: jsme na Tronevii nezávislí, nedáme jí už ani korunu

Začátkem ledna, tedy několik týdnů poté, co ministr zdravotnictví žádal 50 milionů pro firmu Tronevia a.s. kvůli údajné závislosti, vydal nečekané prohlášení. Ministr Němeček a ředitel SÚKL Blahuta společně oznámili, že se SÚKL nenechá firmou vydírat a společnosti už nebude platit žádné další peníze. Vládou schválená zakázka se nekoná a SÚKL si bude celé IT obhospodařovat samo, vlastními silami a ve spolupráci s externisty.

Prohlášení ministra zdravotnictví a ředitele SÚKL pobouřilo poslance ze zdravotního výboru. "Já tomu nerozumím. Ještě před Vánoci lékový ústav tvrdí, že je na firmě závislý a potřebuje dalších 50 milionů korun a nyní se s firmou nepohodl a říká, že si celé IT zvládne sám. Tak buď nemá SÚKL prostředky a odborníky na to, aby si IT zajišťoval vlastními silami, nebo zaplatil dodavatelské firmě zcela zbytečně více než 100 milionů korun,“ uvedl na lednovém jednání zdravotního výboru předseda prof. MUDr. Rostislav Vyzula.

Současný ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta mu odpověděl, že problémy s firmou Tronevia „zdědil“ pod svém předchůdci. Podobně mluvil také ministr zdravotnictví: „Pan ředitel po svém nástupu našel na SÚKL řadu nastražených min a chvilku mu trvalo, než se v úřadu zorientoval. Jakmile problém zjistil, ihned ho začal řešit.“

Tronevia je nebezpečná, upozornil Blahutu Březovský

Redakci MT se ale podařilo získat dokument, ze kterého vyplývá, že tomu tak není. Předchozí vedení SÚKL (za vedení Pavla Březovského) totiž upozorňovalo příchozího ředitele Blahutu na problematickou firmu Tronevia.

V protokolu z května 2014, kdy předával někdejší šéf IT Zdeněk Vodička agendu novému vedoucímu Ing. Vilibaldovi Knobovi, upozorňuje příchozí vedení na problematickou firmu Tronevia.

„V oblasti aplikací je pro SÚKL klíčové vyřešit fatální závislost na dodavateli Tronevia, který drží klíčové aplikace SÚKL. Vzhledem k netransparentnosti dodavatele i veřejných zakázek, kterými převzal podporu těchto aplikací, představuje závislost na tomto dodavateli podstatné riziko pro fungování SÚKL,“ upozorňovalo bývalé vedení SÚKL.

Proč tedy ředitel Blahuta tvrdí, že se o problémech dozvídal postupně? A o jakých nastražených minách mluví ministr Němeček, když bylo vedení na problémy jasně upozorněno?

„Ředitel Blahuta se otázce možné závislosti na externích subjektech intenzivně věnoval od svého nástupu. Zároveň je třeba zdůraznit, že otázka tvrzených autorských práv ze strany společnosti Tronevia byla deklarována až koncem června 2015, tedy v době termínu pro podávání nabídek do otevřené veřejné zakázky,“ odpovídá mluvčí SÚKL Lucie Šustková - celé vyjádření ZDE.

Jenže i předseda zdravotního výboru prof. Vyzula tvrdí, že SÚKL začal problémy řešit až nyní.  „My jsme se ministra opakovaně v předchozích měsících ptali, jak se tato situace vyvíjí a byli jsme ujištěni, že je vše v pořádku. A nyní čelíme situaci, kdy se zdá, že SÚKL vynaložil desítky milionů úplně zbytečně," uvedl pro MT prof. Vyzula.

Ministr a ředitel SÚKL musí podat výboru vysvětlení 

Zdravotní výbor poslanecké sněmovny považuje situaci na SÚKL  za natolik závažnou, že žádá Svatopluka Němečka a Zdeňka Blahutu, aby do konce ledna odpověděli na zhruba 25 detailních dotazů. Poslanci zdravotního výboru se mimo jiné obávají toho, aby se kauza Tronevia nevyvíjela jako Diag Human.

Společnost Tronevia se totiž s lékovým ústavem soudí o autorství zdrojových kódů. „Ve snaze chránit svá autorská práva a citlivá data před ohrožením a v zájmu ochrany práv a dobrého jména společnosti společnost Tronevia uplatnila svá práva soudní cestou. Oběma jejím návrhům na předběžné opatření přitom bylo obecnými soudy vyhověno, a to dvěma různými soudci,“ uvedl spolumajitel firmy Miloš Klápště v tiskovém prohlášení.

Ředitel SÚKL nevyloučil, že spor s firmou Tronevia může stát daňové poplatníky další peníze. Firma Tronevia totiž může ještě na SÚKL požadovat tzv. dohodu o narovnání a toto plnění za uplynulé roky může činit desítky milionů korun. Nehrozí tedy, že by SÚKL musel v ještě doplácet firmě za tuto dohodu? „Z dostupných dokumentů nejsem schopný toto posoudit,“ odpověděl pro MT ředitel Blahuta.

Podle informací MT zastupuje firmu Tronevia a.s velká úspěšná advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners, jejímiž klienty jsou mimo jiné velké státní instituce.

DALŠÍ ČLÁNKY AUTORKY - ZDE

Iva Bezděková, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené