Přeskočit na obsah

Policie obvinila pět lidí kvůli hospodaření Nemocnice Na Homolce

Na webu to uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Podle kriminalistů obvinění uzavírali za úplatu smlouvy nevýhodné pro nemocnici a způsobili tak škodu přes deset milionů korun. Údajně spáchali trestné činy přijetí úplatku, podplacení a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Pětice je stíhána na svobodě, kauzu dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. Bližší informace k obviněným ani k tomu, čeho se trestná činnost týká, policie nesdělila. Kauzu nechtěla více komentovat ani samotná nemocnice.

"K probíhajícímu vyšetřování kauzy hospodaření Nemocnice Na Homolce v letech 2004 - 2012 nemůžeme sdělovat podrobnější informace, abychom jakkoliv nenarušili jeho průběh. Každopádně budeme rádi, až se vyšetřování ukončí, aby špičkové zdravotní zařízení, jakým Homolka bezesporu je, nebylo touto kauzou nadále mediálně poškozováno," napsala ČTK mluvčí nemocnice Martina Vápeníková.

Na hospodaření v nemocnici dlouhodobě poukazuje Nadační fond proti korupci. Kritizoval například pronájem skladů zdravotnického materiálu firmě KTH (dříve Alseda), která je spojena s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners). Ta zastupuje mimo jiné i lobbistu Iva Rittiga.

Protikorupční fond tvrdí, že nemocnice na těchto smlouvách údajně ročně tratila kolem sta milionů korun. Alseda totiž za pronájem platila 140.000 korun měsíčně a sama za uskladnění materiálu od dodavatelů inkasovala zhruba padesátinásobně víc. Mezi dodavateli, kteří firmě posílali peníze, pak byla také mimo jiné společnost Holte Medical, která sama sklady jakožto dceřiná firma nemocnice původně provozovala.

V roce 2012 fond také uvedl, že dokáže doložit organizačně složitý zisk dvou nemovitostí celkem asi za 11 milionů korun do majetku otce někdejšího ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého. Nabytí domů údajně zařizovali právníci okolo kanceláře Šachta & Partners a na nákupu jedné z nemovitostí se prý podílela i společnost Alseda. Dbalý tvrzení fondu označil za lež.

Nemocnice Na Homolce, která se zaměřuje na léčbu kardiovaskulárních nemocí a nemocí neurologicko-neurochirurgické povahy, se týká hned několik trestních stíhání. Dbalý, jeho někdejší náměstek a zároveň primář chirurgie Michal Toběrný a dalších pět lidí stojí před soudem v kauze údajné manipulace s veřejnými zakázkami. Obžaloba skupinu viní z ovlivnění dvou zakázek z roku 2009 - tendru na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu Leksellova gama nože za 140 milionů korun. Do Dbalého kapsy šlo prý 28 milionů.

Loni v dubnu policie obvinila ohledně dalších zakázek nemocnice šest lidí, kteří údajně instituci poškodili o více než 50 milionů korun. Podle médií je mezi stíhanými opět Dbalý, dále David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal či exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp. Zakázky se týkaly účetních, medicínsko-právních a poradenských služeb. Obvinění si mezi sebou údajně předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun.

Neurochirurg Dbalý vedl Homolku od konce roku 2006 do března 2012, jmenoval jej tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Před Dbalým byl ředitelem Oldřich Šubrt, po něm další neurochirurg Michal Šetlík.

ČTK

 

 

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené