Přeskočit na obsah

V Brně porodila žena v kómatu zdravého chlapce

Mladá žena ve 20. týdnu gravidity utrpěla v říjnu při dopravní nehodě závažné poranění mozku a krční páteře. Byla převezena na Oddělení urgentního příjmu FN Brno a hospitalizována na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno (KARIM). I přes veškerou dostupnou péči zůstala v bezvědomí. Následně byla přeložena na II. ARO, kde po třech měsících hospitalizace porodila ve 31. týdnu těhotenství císařským řezem zdravého chlapce o hmotnosti 1970 g.

Zákrok byl náročný a jeho výsledek nejistý. V brněnské fakultní nemocnici se ročně narodí 6000 dětí.

"S podobným zákrokem jsme se zatím setkali v odborné literatuře. Něco takového se děje, a to myslím zcela bez nadsázky, tak jednou za deset let," řekla primářka.

Podle ní je nejdůležitější, že příběh má šťastný konec. Chlapec byl tři týdny v inkubátoru. Již byl z nemocnice propuštěný. Pečuje o něj bratr pacientky.

Při císařském řezu postupoval tým lékařů tak, jak by postupoval při stejném zákroku u zdravé pacientky. Nastávající matku uspali za pomoci anestezie a dítě z jejího těla vyjmuli. Po výkonu se z anestezie opět probudila. Zůstala ale jen ve vegetativním stavu.

Třiatřicetiletá pacientka je v perzistentním vegetativním stavu. Díky využití metod bazální stimulace se její stav mírně zlepšuje, v posledních dnech je patrný velký pokrok: začala hýbat levostrannými končetinami, posazuje se, otevírá oči, fixuje pohled. Kontakt se s ní zatím navázat nepodařilo. Po celou dobu je v úzkém kontaktu s rodinou.

"Samozřejmě to, nakolik si uvědomuje, že se stala matkou zdravého syna, to prostě nevíme. Stejně tak netušíme, jak se bude její stav vyvíjet. Důležité pro nás je, že chlapeček je v pořádku a zdravotní stav u matky má vývoj k lepšímu," uvedla lékařka.

Matku čeká přesun na specializované oddělení, na němž se lékaři věnují právě pacientům v obdobně závažných stavech, v jakém nyní je.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené