Přeskočit na obsah

Lékárníci v kampani upozorní na možná rizika paracetamolu

Paracetamol je obsažen v řadě přípravků různých názvů, což pacienti nemusejí vědět. Nevědomky se tak předávkují, postihne je nevolnost, zvracení, hrozí i selhání jater. Konkrétní rady dostanou pacienti ve zhruba 900 lékárnách.

"Ačkoli se jedná o volně dostupný lék, jeho nesprávné užívání může mít fatální následky. Česká lékárnická komora připravila ve spolupráci s Institutem klinické a experimentální medicíny kampaň s názvem Užívejte paracetamol s rozumem," řekl ČTK prezident komory Lubomír Chudoba.

V lékárnách budou informace a upozornění na rizika spojená s užíváním paracetamolu. Na stránkách www.lekarnickekapky.cz/paracetamol prezentují lékárníci materiály a poznatky o paracetamolu, a to včetně videorozhovorů s předními lékařskými kapacitami. Dostupný je i krátký test, na kterém si každý může své znalosti o této látce prověřit.

"Paracetamol je relativně bezpečný lék, nemohou ho však užívat všichni stejně a za každé situace," upozornil Chudoba. "Paracetamol je v některých situacích opravdu nebezpečný a musí být dávkován velmi individuálně," potvrdil přednosta Transplantcentra IKEM Pavel Trunečka.

Paracetamol není vhodný pro pacienty se zhoršenou funkcí jater a nelze ho kombinovat s alkoholem. Nepříznivé účinky se mohou projevit při současném užívání různých přípravků s obsahem paracetamolu. "Pacienti by se měli zamýšlet nad tím, jaké léky užívají, aby si, byť v dobré víře a ve snaze pomoci si od virózy, náhodou neublížili," dodal přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Kampaň Užívejte paracetamol s rozumem

1. Mnoho léků obsahuje paracetamol - neužívejte je současně.
2. Správné dávkování se liší u dětí i dospělých a dokonce i v závislosti na vaší hmotnosti. Dítě není zmenšený dospělý, jeho tělo funguje jinak.
3. Nekombinujte léky s obsahem paracetamolu.
4. Paracetamol užívejte pouze ve stanovených intervalech, nezkracujte je. Paracetamol se pak může v těle hromadit.
5. Nepoužívejte paracetamol po oslavě, plesu nebo velikonoční koledě. Alkohol násobí škodlivý účinek paracetamolu a poškozuje játra.
6. Zvýšením dávky paracetamolu nedosáhnete většího účinku.
7. Paracetamol v nadměrných dávkách poškozuje játra a ohrožuje váš život.
8. O správném užívání a vhodné dávce se vždy poraďte s vaším lékárníkem.

Zdroj: Česká lékárnická komora

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené