Přeskočit na obsah

Českobudějovická nemocnice dokáže diagnostikovat virus zika

ČTK to řekla mluvčí nemocnice Ivana Kerlesová.

Podle primáře infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václava Chmelíka je šíření viru v Česku krajně nepravděpodobné. "Na našem území se nevyskytuje přenašeč viru - komár Aëdes egypti, ojediněle byl popsán výskyt druhého možného přenašeče - Aëdes albopictus na jižní Moravě," uvedl Chmelík. Nelze však vyloučit, že si někdo z ciziny nákazu přiveze.

Vyšetření lékaři doporučují hlavně ženám, které jsou těhotné nebo těhotenství plánují a navštívily v poslední době země, kde se virus vyskytuje. Vyšetření zajišťuje gynekologicko-porodnického oddělení českobudějovické nemocnice.

"Pacientkám bude provedena laboratorní diagnostika na přítomnost zika viru a dle výsledku bude následovat adekvátní péče. V případě těhotenství budou dále komplexně sledovány v pravidelných intervalech ve spolupráci genetiků, porodníků a neonatologů," uvedl primář oddělení Petr Sák. Připomněl, že v době těhotenství je možný přenos infekce z matky na plod. Tímto virem může být závažně postižen v první třetině těhotenství.

Infekce zika se vyskytuje převážně v jižní a střední Americe a v Karibiku. Počet zemí s výskytem viru zika však stoupá. Vir zika přenášený komáry přitom patrně způsobuje mikrocefalii, nedostatečný vývin mozku u novorozeňat. Nejčastějšími příznaky jsou horečka, vyrážka, bolest kloubů a zánět spojivek (zarudlé oči).

ČTK

Modifikovaní komáři jako kontroverzní způsob boje s virem zika

Jako způsob boje s virem zika, který se v posledních měsících šíří zejména v Latinské Americe, podpořila Světová zdravotnická organizace (WHO) i sterilizaci a genetickou modifikaci komárů druhu Aedes aegypti. foto: ShutterstockPrávě ti jsou přenašečem tohoto viru, který asi zabraňuje vývinu mozku nenarozených dětí. Ekologové nicméně varují před případným vyhubením celého druhu, či před neúmyslným vytvořením nekontrolovaně zmutovaného komára. Informoval o tom server BBC.

WHO v prohlášení podpořila postižené země, aby využily "staré i nové postupy" v boji proti komárům přenášejícím virus zika. Pokusy s jejich genetickou modifikací například provádí v Brazílii a na Kajmanských ostrovech britská firma Oxitec.

Komárům druhu Aedes aegypti, který přenáší i horečku dengue, je při pokusech genetická informace změněna tak, že jejich potomci zemřou dříve, než dosáhnou reprodukční schopnosti. Další možnou technikou je sterilizace samečků ozařováním. Tento způsob je již používán při snižování populace hmyzu, který ničí úrodu. Třetí možností je užití parazitické bakterie Wolbachia, která neublíží člověku, ale u samiček komára zamezí vylíhnutí vajíček.

Pokusy s genetickou modifikací komárů jiného druhu, kteří přenášejí malárii, se objevily již v minulosti. Při jedné z variant pokusů modifikovaný komár sice nepřenášel malárii, ale z dlouhodobého hlediska byl odolnější, žil déle a kladl více vajíček. Při jiných laboratorních pokusech zase modifikovaný komár natolik zeslábl, že by ve volné přírodě nepřežil, čímž by se narušil ekosystém. Komáři, ať už je můžeme sebevíc nenávidět, jsou potravou pro ptáky, netopýry či některé ryby.

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Brazílie prošetřuje už skoro 5000 případů novorozenců, u nichž je podezření, že trpí mikrocefalií kvůli viru zika. Několik jich už zemřelo.

Virus zika, který je spojován i se vzácným Guillain-Barrého syndromem projevujícím se obrnou svalstva, nejvíce zasáhl právě Brazílii, kam se příští týden chystá generální ředitelka WHO Margaret Chanová. WHO již na začátku února kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze.

 ČTK

 

 

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené