Přeskočit na obsah

Jaká data stát potřebuje?

Stručné shrnutí protichůdných názorů na chystaný Národní zdravotnický registr

Ferdinand Polák

Stát tu není od toho, aby shromažďoval podrobná data o nemocech pacientů na jednom místě. Je zde samozřejmě i otázka zabezpečení úniku dat. Když hackři dokážou vytáhnout data z Pentagonu, proč by nebylo možné je dostat ven i z ÚZIS. Ale to je až druhá otázka. Zásadní otázka, proč by měl stát  tato data o pacientech shromažďovat.

Rostislav Vyzula

To, co tu bývalý pan náměstek povídá, je absolutní nepochopení toho, oč je řeč. Chceme zdravotnictví solidární a moderní. Abychom tohoto dosáhli, potřebujeme finance. Těch je málo. Peníze, které jsou ve zdravotnictví, jsou veřejné a ty by měly být správně obhospodařovány. Proto potřebujeme, aby toto celkově někdo řídil. VZP se této novely nebrání, ale malé pojišťovny se této změny bojí, protože bude vidět, jakou úhradu provádějí. Dělají například úhrady za výkony, které nejsou evidenced based medicine. Například úhrady protonové léčby v onkologii. Stát potřebuje tyto informace proto, aby mohl dělat epidemiologické analýzy. A ty může dělat jen tehdy, pokud bude mít rodná čísla spojená s diagnózou. Onkologický registr funguje od roku 1977 a závidí nám ho celý svět.

Ferdinand Polák

Já vůbec nezpochyňuji dobře fungující onkologický registr nebo registr dalších vybraných registrů. S tím nemám problém, ačkoliv bych i zde doporučoval souhlas pacienta, že do registru bude zařazen, protože to je právo pacienta. Takže tato funkce státu shromažďovat data o pacientech, státu nepřísluší. A proč já se toho bojím – prováděcí zákon má být až za dva roky. A já si nejsem jist, jestli v momentě, kdy stát bude tato data mít, tak za pět let nato někdo nepřijde a neřekne: "Máme zdravotní data o všech svých občanech a pak máme data z finančního úřadu a data z úřadu práce, všechno to jsou státní data, pojďme to dát do jednoho registru." Tím spustíme lavinu, která je úplně smrtící, a já se toho bojím především v tomto kontextu.

Celý záznam pořadu ČRo Plus najdete ZDE.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…